Tények, melyeket biztosan nem tudtál Frida Kahlo rejtélyes életéről

Frida Kahlo
Frida Kahlo

Frida Kahlo a huszadik század egyik legjelentősebb női festője, ikonikus alakja. Ahhoz, hogy megérthessük művészetét, nem árt ismerni életének főbb állomásait, meghatározó pillanatait. A Magyar Nemzeti Galéria ezen a héten még várja látogatóit a Frida Kahlo képeiből megrendezett tárlatára. A kiállítás november 4-én bezár, semmiképp sem érdemes kihagyni.

Orvosnak készült

Fiatalon orvosnak készült, egy végzetes buszbaleset azonban keresztbe húzta terveit. Több helyen eltört a gerince, testét átszúrta egy fémrúd. Frida Kahlo gyógyító helyett egész életére pácienssé vált. Lábadozása alatt a festészet felé fordult, fájdalma pedig örökös témát biztosított neki. Ennek ellenére mindig cinikus humorral tekintett vissza a balesetre: “Két nagy baleset történt velem életemben. A buszbaleset és a találkozás Diegoval [a férjével, a szerk.]. És Diego sokkal rosszabb volt.”

Imádta az egzotikus kisállatokat

Háziállatként pókmajmokat tartott, amik több ízben önarcképein is szerepelnek. A majmok azonban a mexikói kultúrában szimbolikus jelentéssel bírnak. Ők a termékenység istenei, a művészet és a tánc megtestesítői. A majmokon kívül papagájokat, verebeket és szőrtelen mexikói kutyákat is tartott.

Viszonya volt Leon Trotskyval (Lev Davidovics Trockij)

Frida Kahlo kommunista elveket követett. Így amikor tudomására jutott Trockij száműzetése a Szovjetunióból, kampányolni kezdett, hogy a forradalmár Mexikóba jöhessen. Trockij végül feleségével Frida Kahlo és Diego Rivera házában szállt meg. A művésznő és a forradalmár között hamar szenvedélyes viszony alakult ki. Mivel partnereik nem beszéltek angolul, ők akár a jelenlétükben is flörtölhettek egymással.

Nőkkel is folytatott viszonyt

Frida Kahlo a számos férfi mellett nőkkel is folytatott viszonyt. Egyik leghíresebb női szeretője a táncosnő, Josephine Baker volt. Rajta kívül romantikus kapcsolatot ápolt Georgia O’ Keefe művésznővel és Dolores del Rio mexikói filmsztárral is.

Nem hozta lázba a Mexikón kívüli világ

Ahogy Frida és férje karrierje is elkezdett felfelé ívelni, úgy egyre gyakrabban hívták őket külföldre. Frida Kahlo azonban nem volt elragadtatva a Mexikón kívüli világtól. Az amerikaiakat unalmas gringóknak, míg a franciákat romlott intellektueleknek tartotta.

Időkapszulaként maradtak meg művei a lakásban

Frida Kahlo halála után férje, Diego Rivera egy szobába zárta a festőnő összes holmiját. Rivera végakaratában úgy rendelkezett, hogy a szobát csak tizenöt évvel halála után szabad kinyitni. A lakás időkapszulaként megőrizte a pár hagyatékát. Az ingatlan ma múzeumként üzemel, és nyitva áll a látogatók előtt.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Salma Hayek is kitálalt Weinstein zaklatásáról

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>