A téli sportolás energiaforrásként is működik

A téli sportolás sok szempontból hasznos
A téli sportolás sok szempontból hasznos

Sokan tapasztaljuk, hogy télen felszedünk pár kilót, amelyet aztán tavasszal lázasan próbálunk leadni, pedig egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhető lenne a jojó-effektus. Azt tudjuk, hogy a testmozgás alapvetően szükséges az egészségeshez életmód fenntartásához, télen mégis hajlamosak vagyunk lelassítani, kevesebbet kimozdulni. 

Jönnek az ünnepek, a nagy családi és baráti közös étkezések, amelyek miatt még fontosabb a téli sportolás.

Levegő és fény

A téli „lustálkodás” sokszor azokra is igaz, akik egyébként az év többi részében boldogan kocognak, futnak, kerékpároznak vagy túráznak a szabadban. Teljesen érthető, hogy minél kevesebb időt szeretnénk a hidegben tölteni. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a nagy fagyokat eltekintve ilyenkor is ajánlott a kinti testmozgás. Ilyenkor is szüksége van a szervezetünknek a természetes levegőre és a fényre. A napfényben töltött idő elősegíti a jobb hangulat kialakulását, az immunrendszer erősítését és még a krónikus betegségek megelőzését is.

Az élénkebb vérkeringés a sejtek szintjén hat

Már a mérsékelt testmozgástól is fokozódik a vérkeringés, amely a szív-és érrendszeri betegségek elkerüléséhez elengedhetetlen.  Az American Journal of Medicine tanulmányából kiderült, hogy azok az idősebb nők, akik a téli időszakban is naponta harminc percet sétáltak, fele akkora eséllyel fáztak meg, mint azok, akik ilyenkor nem mozogtak.  A kutatók szerint a fokozott vérkeringés elősegíti a fertőzések kialakulását gátló sejtek termelődését.

Napi 15 perc fény elég a D-vitamin előállításához

Nem szabad elfelejteni, hogy télen a napfény hiányában szenvedünk, ezért minden időt ki kell használni, hogy magunkba szívjuk az egészséges napsugarakat. A téli hónapokban gyakran elhanyagoljuk a nappali fényben töltött időt, pedig a nap sugarai is hozzájárulnak a hangulathoz és az immunitáshoz. A napfény továbbá ugyanazokat az ingerületátvivő anyagokat serkenti, mint az antidepresszánsok.

Napi tizenöt perccel már elegendő mennyiségű D-vitaminhoz jut a szervezetünk, ami javítja az immunrendszer állapotát, valamint segít a szervezetnek a kalcium felszívódásában, az erős csontok felépítésében. A csontok állapota pedig kulcsfontosságú az 50 fölöttiek esetében.

A hosszú tél rövidebbnek tűnhet

Tény, hogy télen sokkal több nehezebben mozdulunk ki a sportolás miatt, de az előnyöket tekintve megéri az erőfeszítéseket. Legyen szó a havas táj felfedezésről, kinti kocogásról, sétálásról, korcsolyázásról vagy szánkózásról, a tél számtalan kalandot és kikapcsolódást rejt magában. Ha ilyenkor is odafigyelünk a rendszeres testmozgásra, akkor talán nem kell minden újévkor a kilók leadására fogadalmat tennünk. A sötétebb és hidegebb időszakot is jobb kedvvel és egészséggel vészelhetjük át, ha többet mozgunk télvíz idején.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>