Téged is bekerít a társas magány érzete?

Ezt tedd, ha bekerít a társas magány

Ismered az érzést, amikor egy családi összejövetel közepén vagy, mégis magányosnak érzed magad? Szívszorító. Hiába vagy a pároddal vagy a gyerekeiddel, úgy érzed, mintha egy ablakon keresztül bámulnád őket. Mintha csak egyhelyben toporognál, miközben szeretteid elhaladnak melletted anélkül, hogy észrevennék, min mész keresztül – ez a társas magány.

Fontos, hogy tudd, nem veled van a baj és nem vagy egyedül! Számtalan nő és férfi érzi magát ugyanígy. Ez a magány azonban hamar felülkerekedhet rajtad, komolyabb problémákat okozva. Ezért fontos, hogy beszélj róla szeretteiddel! Hidd el, ők nem akarnak bántani téged, feltehetően nem is tudnak róla, hogyan érzel.

Mikor jelentkezhet a társas magány?

Amikor te mindent megteszel az emberekért, de tőled senki nem kérdezi meg, hogy hogy vagy

Attól kezdve, hogy felkelsz, minden pillanatban másokért teszel. Reggelit készítesz a családodnak, útnak indítasz mindenkit és te is dolgozni mész. Este sem pihensz, vár a házimunka. A barátaid számára mindig támaszként szolgálsz, gyakran osztják meg veled problémáikat.

Mindenki úgy ismer, mint az erős nő, aki a kisujjából kirázza a napi teendőket. És miközben mindezt végigviszed, senkiben fel sem merül, hogy te is elfáradhatsz, hogy néha neked is szükséged lenne a kikapcsolódásra.

Amikor úgy érzed, hogy szeretteid nem értékelnek már

ad

Ha párod, gyerekeid vagy barátaid hirtelen olyan programokat kezdenek szervezni, amikből te valamiért kimaradhatsz, elfoghat a társas magány érzete. Hiába ülsz ott köztük a vacsoraasztalnál, ha végig azt hallgatod, hogy milyen remek napjuk volt együtt – miközben te otthon takarítottál és főztél.

A gyerekek tinédzser korszaka tipikus ilyen időszak, hiszen ekkor kezdenek el távolodni a szüleiktől és több időt tölteni a barátaikkal, ami bizony érzelmileg megterhelő lehet. De később is előjöhetnek ilyen időszakok, sőt, az is lehet, hogy épp csak a véletlenek alakulnak így. Lehet, hogy barátaid azért nem hívnak el a hétvégére, mert úgy emlékeznek, hogy nem érsz rá akkor. És lehet, hogy a gyermekeid azért nem szervezkednek nélküled, mert azt gondolják, hogy nem élveznéd az általuk megálmodott programot.

Amikor a mély beszélgetéseket felváltják a felszínes csevejek

Nem tagadhatod, hogy a csevejeknek jelentőségük van. Már csak udvariasságból is rákérdezel az utcán szembejövő ismerősödre, hogy hogy vannak a gyermekei. Az ilyen apró csevejek remek beszélgetésindítók és őszinte, mély kapcsolatokhoz vezethetnek. De vannak olyan időszakok, amikor ezek kerülnek előtérbe a mindennapjaidban. Ha a párod olyan sokat dolgozik, hogy este már csak a “napi kötelezőket” van ideje és energiája megbeszélni, mielőtt aludni tértek, könnyen rád törhet a társas magány.

Tudatosítsd magadban, hogy mi ennek az oka. Ha mostanában túl sokat találkoztál olyan emberekkel, akiket igazából nem tartasz barátaidnak, fordítsd inkább azokra az időd, akikkel őszintén törődsz! Ha a gyermekeid mostanában zárkózottnak tűnnek, lehet, hogy ők is valamilyen lelki harccal küzdenek magukban, beszélj velük! Ha tudod, hogy a párodnak túlórázós időszaka van, tudatosítsd, hogy nem te vagy az oka a beszélgetések elmaradásának. Próbáljátok megtalálni a módját annak, hogy a nehéz időszakokat is közösen tudjátok átvészelni.

Az eredeti cikk forrása itt >>

Ezeket te is megteheted a magány ellen