Te is tudsz humoros lenni! Ellátunk gyakorlati tanácsokkal.

A humorérzék fejlesztése lehetséges
A humor tanulható

Túl sok minden nyomja a válladat manapság? Nehéz könnyedén viszonyulni azokhoz az eseményekhez, amik veled történtek az elmúlt időszakban? Az utóbbi időben nehezen nevetsz magadon? Lehet, hogy érdemes újra visszacsempészni a humort a mindennapjaidba. Tippeket adunk, hogy hogyan tehetsz a humorérzék fejlesztése érdekében!

Humor a hétköznapokban

A humorérzék azt jelenti, hogy meglátjuk az élet fonákságait és tudunk nevetni rajtuk. Képesek vagyunk nevetni (önmagunkon is) és nevettetni, akár nehezebb élethelyzetekben is. Az igazi humor viszont nem egyenlő a gúnyolódással, valaki bűnbakká tételével vagy megalázásával. Ha rosszkor, rossz helyen használjuk, konfliktushoz vezet másokkal. Ez hosszú távon megmérgezheti az emberi kapcsolatainkat. Ezért is érdemes jól megválasztani a viccelődés különböző módjait. Szerencsére a humorérzék fejlesztése is lehetséges bizonyos mértékben.

Ugyanaz a szituáció vagy történet az egyik embert hahotázásra készteti, míg a másiknak arcizma sem mozdul. Ezért mindenképpen figyelembe kell vennünk a környezetünk reakcióit. Ha látjuk, hogy valaki szívből nevet, már nyert ügyünk van. Viszont az erőltetett humor, vagy az olyan szituáció, amikor mások szimpátiáját akarjuk elnyerni a vicceinkkel, nem biztos, hogy a legjobb stratégia a kapcsolatépítésben.

Az arany középút a megoldás

A humornál is fontos az arany középút. Fontos a stílus, a környezet és az, hogy ne adagoljuk túl, tudjuk, mikor álljunk meg. Ez szinte egy művészi forma, amelynek érdemes megérezni és megtanulni a hatásmechanizmusát és a szabályait.

A cél nem az, hogy mi legyünk az ország legjobb komikusa, hanem az, hogy kiaknázzuk a bennünk rejlő lehetőségeket és a saját hétköznapjainkat tegyük boldogabbá. Először lehet, hogy nem megy egyszerűen, ezért érdemes a mindennapjainkban gyakorolni. Még azoknak az embereknek is, akik attól tartanak, hogy ha humorosnak látják őket, akkor veszítenek a tekintélyükből, nem veszik őket komolyan. Óriási különbség van azonban a következetes szigor és a merevség között.

Az önirónia megléte elengedhetetlen

A következetesség és a rendszeresség egyáltalán nem zárja ki a humor jelenlétét. Ahhoz viszont, hogy kissé fonák módon szemléljük a világot, elengedhetetlen a gondolkodásmódbeli rugalmasság. Ráadásul nehéz élethelyzetekben stresszoldó hatása van, és elviselhetőbbé tesz egy adott szituációt, főként ha még saját magunkon is képesek vagyunk mosolyogni.

Tippek, a humorérzék fejlesztése végett

Egyes tanulmányok szerint a korral valamelyest csökken a humor faktor az életünkben, legalábbis kevesebbet használjuk a mindennapjainkban. Éppen ezért figyelni kell rá, ápolni magunkban ezt a jó tulajdonságot, és akár fejleszteni is érdemes a következő módszerek segítségével:

  • Próbáljuk ki a humor minden fajtáját! Mi az, ami személy szerint megmozgat, milyen típusú humor áll hozzánk a legközelebb? Fedezzük fel először passzívabb formában filmeket nézve, könyveket olvasva, szkeccseket válogatva. Mérjük fel, mivel tudunk azonosulni és mi az, ami már túl sok. Vegyük körül magunkat olyan emberekkel, akiknek jó a humorérzéke, ettől nekünk is nőni fog az önbizalmunk ezen a téren.
  • Kezdjük magunkon a humort! De úgy, hogy közben ne értékeljük alul önmagunkat. Nem kell elrejteni a kevésbé előnyös tulajdonságainkat, ezeket öniróniába ágyazva  és megemlítve sokkal emberibbé válhatunk mások szemében. Nem veszítünk a presztízsünkből, ha olykor élcelődünk az ügyetlenségünkön, vagy viccesen beszélünk a temperamentumunkról. Minél inkább tudunk nevetni önmagunkon, annál inkább relativizálni tudjuk a velünk történő nem túl kellemes dolgokat.
  • Készüljünk előre egy csattanós válasszal! Ha tudjuk, hogy egyes szituációkban nehezen oldódunk fel, stresszesebbek vagyunk, készüljünk egy humoros megfogalmazással, ami enyhíti a szituáció komolyságát.
  • Sorban álláskor vagy hosszú várakozások idején találjunk ki vicces történeteket a körülöttünk lévő ismeretlen emberekről!
  • Találjuk meg minden szituáció abszurd, humoros oldalát! Ha képzeletben elmegyünk a végletekig, egészen a karikatúraszerű pontig, akkor ezzel a felnagyítással akár ki is tudjuk húzni a szituáció méregfogát.
  • Gyakoroljuk minél többet a viccmesélést különböző társaságokban, különböző típusú embereknek!
  • Bátran improvizáljunk! A humor a gondolatok végtelenségéből táplálkozik, ne féljünk használni a képzeletünket.
  • És végül, tanuljunk a gyerekektől és nevessünk minél többször tiszta szívből!

A humorérzék fejlesztése által önbizalmad és szociális készségeid is fejlődhetnek, így több szempontból is érdemes foglalkoznod vele!

Manga-Zoltán Zsófia

Ha nevetni szeretnél, nézd meg a vicces állatfotók 2018-as sztárjait!