Te is tehetsz a magas vérnyomás csökkentése érdekében!

Hogyan tehetsz a magas vérnyomás csökkentése érdekében?

Rengeteg ember szenved a magas vérnyomás okozta tünetektől. Bár vérnyomásod természetes módon változik a nap folyamán – így emelkedik is -, a tartósan magas vérnyomás számos egészségügyi problémához vezethet, például emeli a szívroham és a stroke kockázatát. Néhány egyszerű módszerrel gyógyszerek nélkül is átveheted az irányítást és tehetsz a magas vérnyomás csökkentése érdekében!

Miből tudhatod, hogy tartósan magas a vérnyomásod?

A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás betegség sokáig egyáltalán nem okoz aggodalomra okot adó tüneteket, ezért különösen vigyázni kell vele. Korai felismerése fontos annak érdekében, hogy elkerülhesd a szövődményeket. Tipikus tünete lehet a visszatérő fejfájás, a szédülés és fáradékonyság, valamint a túlzottan erős szívdobogás és a koncentrációs képesség csökkenése. Ha ezeket észleled magadon, ne legyints rá, hiszen hátterükben betegség is állhat!

A magas vérnyomás csökkentése életmódbeli változtatásokkal is lehetséges

Dobj le néhány kilót!

Az elhízás, főként a deréktáji plusz kilók hozzájárulnak a hipertónia kialakulásához is. Így, ha motivációra van szükséged a fogyáshoz, ennél jobbat nem is találhatsz! A deréktáji fogyás, valamint az ahhoz egyébként is szükséges rendszeres testmozgás csökkenti a vérnyomásod. Mozogj napi fél órát és mindjárt két legyet üthetsz egy csapásra: a magas vérnyomás csökkentése mellett a testmozgás a stressz ellen is remekül hat.

Változtass az étkezési szokásaidon!

A kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étkezés is nagy segítségedre lehet. Vannak továbbá olyan ételek, amik kifejezetten segítenek elérni a célod. A káliumban gazdag élelmiszerek természetes módon csökkentik a vérnyomás a nátriumszint csökkentése által. Fogyassz rendszeresen leveles zöldeket, melyekben sok kálium van. A kálciumnak szintén fontos szerepe van a vérnyomás csökkentésében, ezért érdemes például joghurtokat és halakat beiktatnod az étrendedbe. Ne hagyd ki az egészséged zsírokat sem: egyél gyakrabban avokádót, pisztáciát vagy mandulát.

Fogd vissza a káros szokásokat!

A mérsékelt alkoholfogyasztás – napi egy pohárka vörösbor vagy egy-egy sör időnként – még jótékony is lehet egészséged szempontjából. Azonban ügyelj rá, hogy ne vidd túlzásba, hiszen a túl sok alkohol fogyasztása a magas vérnyomás csökkentése szempontjából sem jó választás. Ez ugyanis a többi egészségügyi kockázat mellett növeli a vérnyomásod is.

A dohányzás terén azonban nincsenek limitek, le kell szoknod az egészséged érdekében. A cigarettában található összetevők érszűkítő hatással bírnak, ami a vérnyomásod is emeli.

Az eredeti cikk és a kiemelt kép forrása itt >>

Mit tegyek alacsony vérnyomás ellen?