Te hiszel a szavak erejében? És tudod, hogyan bánj velük?

A szavak ereje nagyobb, mint gondolnád
A szavak ereje nagyobb, mint gondolnád

A szavak igenis számítanak. A nyelvnek hatalmas ereje van, gyakorlatilag az formálja meg a valóságot, amelyben élünk. Ha megtanuljuk rendesen használni, akár világuralomra is törhetünk, kisebb-nagyobb túlzással.

A szavak mindenre képesek

Mielőtt a téma mélyére ásnánk, gondolkodjunk el a híres írónő, Betty Eadie szavain: „Ha megértenénk a gondolataink erejét, sokkal okosabban irányítanánk azokat. Ha megértenénk a szavaink erejét, legtöbbször inkább a csendet preferálnánk a negatív helyzetekben. A gondolatainkkal és a szavainkkal teremtjük meg a gyengeségeinket és az erősségeinket.”

A fenti sorok jól mutatják, hogy a szavak ereje elsöprő. A nyelven keresztül megváltoztathatunk gondolatokat, álláspontokat, befolyásolhatunk másokat, mély érzéseket hívhatunk elő akár idegenekből is. Szavainkkal megríkathatunk valakit, vagy dühössé tehetjük, ha kell, megnyugtathatjuk. Ráadásul az, ahogyan beszélünk, hallunk és olvasunk, tükrözi azt, hogy kik vagyunk, milyen kultúrából jövünk, milyen helyet foglalunk el a társadalomban.

A szavaink tükrözik a bensőnket

Pszichológusok megfigyelték, hogy a szavaink nagyon is befolyásolják a gondolatainkat, azt, hogy kik is vagyunk valójában. Tökéletesen tükrözik a tudatalattinkat, így elengedhetetlenül fontos, hogy odafigyeljünk rájuk.  Például ha negatív nyelvet használunk, teljesen kinyírjuk az önbizalmunkat, a pozitív gondolkodásmódunkat.

Amint elkezdünk pozitívan állni a világhoz, és igyekszünk jó irányba terelni a gondolatainkat, szavaink is egy optimistább jellemet tükröznek majd. A szavak ereje pedig teljesen megváltoztathatja az életünket.

Hogyan bánjunk a szavakkal?

Íme, egy rövid, de kulcsfontosságú elemeket tartalmazó lista:

  • Próbálj meg pozitív nyelvet használni!
  • Legyen véleményed, és ne kérj érte elnézést!
  • Beszélj választékosan, válogasd meg a szavaidat!
  • Mindig tudd, hogy a cselekedeteid a szavaidnál is nagyobb erővel bírnak!

A szavainkkal önbizalmat építhetünk, vagy önbizalmat rombolhatunk. A szavainkkal vagy erős első benyomást keltünk valakiben, vagy teszünk róla, hogy azonnal elfelejtsenek minket. A szavaink befolyásolják, hogyan viszonyulnak hozzánk mások, hogy pozitívan vagy negatívan állnak-e hozzánk.

Figyeld meg egy sikeres ember beszédét! Észre fogod venni, hogy pozitív, világos, cselekvés-központú és meggyőző nyelvet használ. Ne hidd, hogy mindegy, hogy mit és hogyan mondasz! A szavaknál aligha van bárminek nagyobb ereje.

(M.F.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Tudod, mit jelent az Erőszakmentes Kommunikáció? Elmagyarázzuk. (1.)

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>