A macaron sütésébe még a mestercukrászok bicskája is gyakran beletörik. Ha már próbálkoztál a kis francia sütemények elkészítésével, pontosan tudod, miről beszélünk.
Elsőre kevesek járnak sikerrel, hiszen a legtöbb recept sajnos nem említi a leghasznosabb információkat. Mutatjuk a trükköket, melyek alkalmazásával nektek is sikerülhet!
Szitáld a hozzávalókat!
Nagyon fontos, hogy mind a mandulalisztet, mind a porcukrot szitáld át, mielőtt felhasználod! Nem szabad, hogy nagyobb darabok, csomók maradjanak bennük.
Hagyd állni a tojást!
A tojásfehérjéket jól záródó dobozban három napig hagyni kell állni. Nagy kockázatot vállalsz, ha nem pihenteted a tojásokat.
Nagyon fontos a tészta állaga
A tészta legyen sűrű, de azért lehessen folyatni is. Lávaszerű állagra van szükség a megfelelő macaron elkészítéséhez. Ha túl sűrű a masszád, valószínűleg tovább verted a tojást a kelleténél. Ha folyik a tészta, a macaronjaid laposak lehetnek és összefolyhatnak. Utóbbi esetben megéri a sütőpapírra helyezés előtt liszttel sűríteni.
Légy határozott!
Miután kinyomtad a korongokat, csapdosd az asztalhoz párszor a sütőtálcát! Így megszabadulhatsz a kis buborékoktól, melyek a tésztában ragadtak. Egy fogpiszkáló segítségével a macaron tetején lévő buborékokat is pukkaszd ki sütés előtt!
Hagyd állni sütés előtt!
A macaronokat 30-60 percig hagyni kell állni, mielőtt a sütőbe rakod őket. Készen állnak a sütésre, ha tetejüket megérintve már nem ragad tészta az ujjadra.
Hagyd állni sütés után is!
Nem szabad rögtön levenni a sütőpapírról, hiszen a macaron ilyenkor még ragad. Várd meg, amíg kihűlnek, és utána egy éles kés vagy spatula segítségével emeld le a lapról a kis szendvicseket. Töltsd meg őket, és fogyasztás előtt is hagyd még összeérni az ízeket!
(M.F.) A cikk forrása itt >>
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>