Te is diétás kólát iszol? Lehet, hogy nem tesz jót.

A cukormentes kóla mértéktelen fogyasztása veszélyes
A diétás kóla mértéktelen fogyasztása veszélyes

A közelmúltban megjelent a New York Times-ban az amerikai elnök, Donald Trump egyik kijelentése, miszerint naponta 12 üveg diétás kólát iszik. Ennek kapcsán került szóba a diétás kóla egészségre gyakorolt hatása. Első hallásra a diétás vagy cukormentes jelző egy egészséges fogyasztási verziónak tűnik. Kérdés marad azonban, hogy a cukormentes kóla milyen hatással bír a szervezetre. 

Nem ismertek a diétás italok hosszú távú hatásai

Valószínűleg még mindig jobb naponta 12 diétás kólát inni, mint cukrosat, de még így is komoly kockázatokat jelenthet a túlzott fogyasztás. Egyelőre a szakértők előtt sem ismertek az alacsony kalóriatartalmú vagy mesterséges édesítőszerek hosszú távú egészségügyi hatásai, ezért óvatosan ajánlott csak fogyasztani őket.

Sok benne a koffein

A 12 adagban lévő koffein mennyisége meghaladja az egészséges szintet, amely így idegességhez, álmatlansághoz, migrénhez és gyorsabb szívveréshez vezet. Egy másik veszély a cukormentes kóla túlzott fogyasztásánál, hogy elősegíti a szervezet édes íz iránti függőségét, ezért egyre intenzívebben fogjuk kívánni az édes ízt.

A rendszeres fogyasztás egészségügyi kockázatai

  • Súlynövekedés

A diétás kólában lévő mesterséges édesítőszerek arra késztetik a szervezetet, hogy pótolja azt az édes ízt és energiát, amelyet a cukortól kapna meg. Pontosan ellentétes hatást vált ki, mint amit el szeretnénk érni vele. Ennek következtében sokkal több édes és cukros ételt fogunk fogyasztani, amely így egyértelmű súlynövekedéshez vezet.

  • Növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A megnövekedett cukorfogyasztás tovább növeli a 2-es típus cukorbetegség kialakulását. Egy 2009-es tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik naponta fogyasztottak diétás kólát, 67 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak kólát.

  • Rosszat tesz a szívnek és az érrendszernek

Ugyanaz a 2009-es tanulmány megállapította, hogy a rendszeres kólát fogyasztóknál 34 százalékkal nagyobb arányban fordultak elő a szív- és érrendszeri betegségek. Ilyen például a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a szívbetegség, a magas koleszterinszint és a stroke.

  • Rosszat tesz az agynak

Azoknál, akik naponta minimum egy diétás kólát ittak, jelentősen megnövekedett a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. A kutatás egyelőre nem bizonyítja teljes mértékben, hogy maga a diétás kóla fogyasztása növelte meg az Alzheimer- kór kialakulását, de érdekes módon ez a fajta összefüggés nem állt fenn a csak cukros üdítőket fogyasztóknál.

Összegzésképpen elmondható, hogy a cukormentes kóla fogyasztását is az egészségünk érdekében a minimálisra kell korlátozni, vagy pedig teljesen elhagyni.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>

5 csodaétel, amit nem hagyhatsz ki az étrendedből