Tavaszi nagytakarítás a lelkünkben

50 felett a lelkünket is érdemes tavasszal kitakarítani
50 felett a lelkünket is érdemes tavasszal kitakarítani

Nem csak a házunk, de a lelkünk tájékán is érdemes rendet tenni tavasszal. A tavasz a megújulás, az újjászületés szimbóluma, érdemes nekünk is az új kezdetek lehetőségeként tekintenünk rá.

50 felett minden nap ajándék – szoktuk hallani és hangoztatni egyaránt. Véleményem szerint korosztálytól függetlenül kellene minden napra áldásként tekinteni, ám ha eddig nem is tettünk így, 50 felett sem késő elkezdenünk. Ki kell hoznunk a maximumot az életünkből, hiszen a sajátunkért egyes egyedül mi felelünk. A teljes élethez meg kell szabadulnunk néhány érzéstől. Lássuk, miket kellene lomtalanítanunk!

Bűntudat

Ami elmúlt, elmúlt. Nem csak másoknak, de magunknak is meg kell tudnunk bocsátani. Igyekezzünk minden nap úgy élni, hogy azzal jóvá tegyük, amit elrontottunk, de ne rágjuk magunkat 0-24-ben olyan dolgok miatt, amiket már nem csinálhatunk vissza. Előre kell nézni, és fel kell oldozni másokat és magunkat is a bűntudat alól.

Harag

A haragnak semmi értelme sincsen, hiszen meg nem történtté úgysem varázsolhat semmit sem. Szívünkben hordozni a tüskéket olyan, mintha a kezünkből sem húznánk ki a szálkákat soha, hadd szurkáljanak csak. 50 felett már tényleg ideje elengedni minden rossz érzést, hiszen azok láthatatlanul is csak megkeserítik a mindennapjainkat.

Félelem

ad

Talán sosem vágtál bele a saját vállalkozásba, mert féltél a végkimeneteltől. Talán sosem mertél kilépni a rossz házasságodból, mert féltél az egyedülléttől. Teljesen mindegy, mitől rettegsz évek óta, a félelem is csak egy visszahúzó erő, melytől 50 felett mindenképp meg kell szabadulni. Még maradt idő fejes-ugrásokra, újrakezdésekre, tiszta lapokra, ne fecséreld hát tovább az idődet a rettegésre. Vágj bele, akármiről is legyen szó!

Önbizalomhiány

A tavaszi nagytakarításban az önbizalomhiányt elsők között kell kivágni a lelkünkből. Évek óta tart vissza minket és szül kétségeket, kételyeket magunkkal szemben, ám a folytatásban meg kell tanulnunk szeretni magunkat. Ne a rosszra fókuszáljunk, ne arra, ami nincsen! Lássuk meg azt a sok szépet és jót, ami bennünk rejlik, amikre büszkék lehetünk! Mert abból is van ám dögivel.

Mindenre igent mondunk

A tavaszi nagytakarítás igényli ám azt is, hogy kivágjuk azt a szótárunkat, melyben csak az „igen” szócska szerepel. Szép dolog a segíteni akarás, de örökké nem helyezhetünk mindenki mást magunk elé. Ideje elkezdenünk magunkkal is törődni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy önzetlen, olykor már-már mártír viselkedésünket magunk mögött hagyjuk. A folytatásban több énidőre és több öngondoskodásra lesz szükségünk.

Mihályi Fruzsina

Rossz szokás, amit te is leküzdhetsz! Mumusunk: a halogatás

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>