Táskás szem néz vissza rád a tükörből? Így szabadulj meg tőle!

A táskás szem betegség jele is lehet
A táskás szem betegség jele is lehet

Szemkörnyékünk állapota apróságok hatására is változik. Kültakarónk egyik legérzékenyebb, ugyanakkor legjobban igénybe vett része ez, mely gyakorta küzd sötét karikákkal vagy vizenyősnek ható duzzadtsággal. Megfelelő életmóddal, kozmetikumokkal, természetes anyagokkal és házi praktikákkal is javíthatjuk szemünk környékének megjelenésé és egészségét. Most a karikás és táskás szem okainak és a lehetséges megoldásoknak járunk utána. 

Ahhoz, hogy hatékonyan ápolhassuk szemkörnyékünket, először meg kell értenünk, mitől alakulnak ki elváltozásai. A kollagéntermelés lelassulása, a nehezebb vízmegkötés és a csökkenő hatásfokú mikrokeringés jellemzi az idősödő bőrt. A karikás szem, táskás szem kialakulása visszavezethető ezekre az okokra, azonban számos más tényező is közrejátszik megjelenésükben.

A karikás szem kialakulásának okai

A szem alatti bőrréteg jóval vékonyabb, mint testünk egyéb részeinek kültakarója, így itt a hajszálerek gazdag hálózata is sokkal jobban látszik, mint máshol. Egyeseknél az átlagosnál is vékonyabb bőr fedi a szem alját, ezért náluk tartósan, külső hatások nélkül is sötétebb ez a rész. Az alváshiány és a stressz azoknál is erőteljes karikákat fest, akik bőre az átlagosnál erősebb. Nekik a nyugodtabb életmód és megfelelő alvás már megoldást jelenthet. Idősebb korban a szövetek elvékonyodnak, így „átlátszó” tulajdonságuk okán sokaknál kialakulhat a karikás szem.

Az esetek legnagyobb részében az alváshiány, illetve a stressz, az idegesség nyomán jelennek meg a szem alatti sötét karikák, amelyek a mélyebb, ideiglenes redőkkel társulva nyújtanak igazán kellemetlen látványt.

Az elégtelen vízfogyasztás dehidratációt okoz, ami szervezetünk teljes működését hátráltatja. Könnyen belátható, hogy ennek alapvető szerepe lehet a karikás szem kialakulásában.

Ásványi anyagok, különösen a vas, és egyes vitaminok hiánya szintén megmutatkozhat karikás szem formájában, amik allergiát, vesebetegséget vagy nyirokelvezetési zavarokat is jelezhetnek.

Mivel a sötét foltok betegségre is utalhatnak, amennyiben nem tudjuk egyértelműen természetes következményként elkönyvelni őket, forduljunk orvoshoz!

A táskás szem kialakulásának okai

A duzzanatokkal, közismert nevükön szem alatti táskákkal talán ritkábban találkozunk, de ez a jelenség is elég általános, főleg idősebb korban. A duzzadtságot felügyelemlett folyadék, ritkább esetben zsír idézi elő. A folyadék felgyűléséért többnyire az elégtelen mikrokeringés a felelős, míg a zsír alkotta duzzanatokat az idősebb korra elgyengülő szemmozgató izmok környékén lassan felgyülemlő zsír okozza.

A szem alatti duzzanat is jelezhet betegséget. Veseproblémák esetén gyakran a szemünk alatt is láthatóvá válik kiválasztó rendszerünk elégtelen működése. A táskás szem pajzsmirigyproblémákra is utalhat. Ha természetes folyamatokkal nem magyarázható, el nem múló duzzanatot tapasztalunk szemünk alatt, forduljunk orvoshoz!

Így szabadulj meg a karikás szem és a táskás szem bosszantó látványától!

Mivel a szemkörnyék ápolására 50 fölött már nem elég az egyszerű lemosás és hidratálás, ezért jól meg kell vizsgálnunk az általunk használt vagy használni kívánt kozmetikumok, természetes anyagok összetételét. Fontos, hogy irritáló anyagokat semmiképp ne tartalmazzanak készítményeink, mivel az idősebb korra lecsökkenő kollagénszintézis, a lassabb mikrokeringés és a gyengülő méregtelenítés következtében az allergének huzamosabb ideig és erőteljesebben irritálják elvékonyodott szöveteinket.

Meglepő lehet, de kamillát szemkörnyéken és szemen alkalmazni nem jó ötlet. Bár gyulladáscsökkentő hatása nem lebecsülendő, a kamilla ki is szárítja az ápolt területet, és szélsőséges esetekben akár a szem megbetegedését is előidézheti. Szintén nem szabad különböző filteres teákat hűsítő, nyugtató vagy serkentő pakolásként használni karikás vagy táskás szemre, mivel a teafűben és a filterben is bőven akadhat allergén anyag.

Használj szérumokat!

Krémek helyett 50 éves kor fölött érdemesebb szérumokat használni, azonban nem feltétlenül minden nap. Fontos a minőségi kozmetikumok kiválasztása, melyeknél szakértői tanácsot is kaphatunk a márkaboltban vagy online, esetleg a termék csomagolásán.

Akár szokványos kozmetikumokról, akár természetes anyagokról van szó, 50 év fölött nagyon fontos figyelni arra, hogy a termék rendelkezzen erőteljes vízmegkötő képességgel, magas E-vitamin tartalommal bírjon, és lehetőleg támogassa a kollagénszintézist. Ha a termék csak kollagénben gazdag, akkor nem készteti a bőrt saját kollagén előállítására. Lényeges az is, hogy bőrnyugtató, ugyanakkor mikrokeringést fokozó összetevőket is találjunk a használni kívánt kozmetikumokban, melyek frissítően hatnak a táskás szem, karikás szem állapotára.

A rózsaolaj például kiválóan serkenti a mikrokeringést, támogatja a bőr anyagcseréjét és a sejtek működését. Az uborka kivonat legendásan jó szemkörnyékápoló, magas vitamin- és ásványi anyag tartalmával frissítő, a kapillárisok állapotát javító összetevőket juttat a bőrbe, így segítve „lehúzni” a duzzanatot, eloszlatni a sötét foltot.  Ha igazán értékes természetes összetevőre vágyunk, keressük a perzsa selyemakác kéreg kivonatát, amely szintén mindkét szóban forgó problémára gyógyírt jelenthet. A szuhar, búzavirág, szalmavirág vagy varázsmogyoró ugyancsak összehúzó, keringést serkentő hatású. Utóbbiakkal főleg hidrolátum, azaz virágvíz formájában találkozhatunk. Ezekből a vizekből kitűnő borogatás készíthető a karikás szem és táskás szem nyugtatására, frissítésére.

Mit tegyél és mit ne, ha táskás szem, karikás szem ápolásáról van szó?

Amit IGEN:

 • elegendő alvás
 • megfelelő folyadékbevitel
 • hűsítő borogatás
 • szérumok megfelelő alkalmazása
 • uborka, paradicsom karikák a szemre
 • kerüljük a sófogyasztást
 • virágvizek borogatáshoz (kivéve kamilla és menta) főleg hűtött formában
 • fényvédő használata

Amit NE:

 • hámlasztás
 • kamillás borogatás
 • teafilteres borogatás
 • koffein tartalmú anyagok használata
 • masszázs

Mire figyelj szemfestésnél, hogy ne úgy nézz ki, mint egy bohóc?