Tarts be néhány szabályt, és csökkentheted a mellrák kialakulásának esélyét!

A mellrák a nők egyik leggyakoribb betegsége
A mellrák a nők egyik leggyakoribb betegsége

Ma van a Rákellenes világnap, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a rákos megbetegedések kockázataira és megelőzésére. Ebből az alkalomból összeszedtük a legfontosabb információkat: mit kell tudni a betegségről, és mit tehetsz a mellrák megelőzése érdekében?

A mellrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, melynek változókorban különösen ki vagyunk téve. A World Cancer Research Fund kutatásai alapján Magyarország a 19. helyen áll a százezer lakosra jutó mellrákos megbetegedések listájában. A betegség kialakulásának esélyét egyes, úgynevezett kockázati tényezők növelik: amennyiben családod női tagjai között előfordult ilyen daganatos megbetegedés, neked is különösen figyelned kell rá.

Nézzük mindezt számokra lefordítva!

  • a mellrák kialakulásának kockázata átlagosan 6 százalék
  • amennyiben egy női ági rokonodnál kimutatták a betegséget, ez az arány 9 százalékra nő
  • az összes ilyen daganatos betegség 80 százalékát 50 év felett diagnosztizálják

Jó hír azonban, hogy a korai stádiumban diagnosztizált mellrákos megbetegedés az esetek 80 százalékában gyógyítható, sőt, a mellrák megelőzéséért te magad is sokat tudsz tenni!

A mellrák megelőzése rajtunk is műlik
A megelőzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni

A mellrák megelőzése az önvizsgálattal kezdődik

Az első és legfontosabb, hogy rendszeresen végezz magadon önvizsgálatot, és ha bármi gyanúsat észlelsz, irány az orvos! Minél korábbi stádiumban fedezik fel a daganatot, annál hatékonyabb ugyanis a terápia. Sőt, még az is előfordulhat, hogy kemoterápia nélkül, gyógyszeres kezeléssel „megúszod” a dolgot, ami egyből sokkal megnyugtatóbban hat.

Ne felejtsd el a rendszeres szűrővizsgálatot sem! Negyven éves kor felett 3 évente, 50 év felett évente ajánlott elvégezni, így össze is tudod kötni az éves nőgyógyászati vizsgálattal.

Mit tudsz tenni a mellrák megelőzése érdekében?

Mielőtt folytatnánk, tisztázzunk valamit: nincs olyan mód, ami által biztosan megelőzheted a daganat kialakulását, azonban a kutatások számos tényezőt találtak, melyekkel csökkentheted az esélyét. Ezek főként életmódbeli változtatások, melyeket megannyiszor hallhatsz.

Talán éppen az az oka, hogy sokan nem veszik komolyan az egészséges életmód jelentőségét, hogy szinte már közhely. Pedig mint számos más betegség megelőzéséhez, a mellrák kockázatának csökkentéséhez is nagyban hozzájárul, ha betartod az egészséges életmód alapelveit.

  • Kerüld a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást!
  • Végezz aktív mozgást heti rendszerességgel!
  • Igyál naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot (főként vizet, esetleg zöld teát)!
  • Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget! A zöldségek esetében különösen fontos az alacsony keményítő tartalom. Egyél rendszeresen spárgát, babot, spenótot, uborkát, padlizsánt vagy épp gombát.
  • Fogyassz kevesebb húst – főként vörös húst -, helyette válaszd inkább a különféle halakat és tengeri herkentyűket!
  • Kerüld a szénhidrátban gazdag, zsíros ételeket!
  • Keress alternatív megoldást a cukor helyett!

Kutatások azt is kimutatták, hogy míg a fiatalkorban túlsúllyal rendelkezők körében alacsonyabb a rákos megbetegedések aránya, a felnőttkori túlsúly növelheti annak kockázatát. Amiatt tehát nem kell aggódnod, hogy ha fiatalkorodban nem figyeltél eléggé a táplálkozásodra, hiszen változtatni most is tudsz!

(J.D.)                                                                                      A cikk forrása itt és itt >>

Hogyan győztem le a mellrákot?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>