A tartós önbizalom neked sem elérhetetlen

Az önbizalom erősítése mindig megtérül
Az önbizalom erősítése mindig megtérül

Mindannyian vágyunk némi önbizalomra, hiszen sokkal jobb közérzetet ad. Az agyi képalkotások során készült felvételek bebizonyították, hogy az erős önbizalom segít könnyebben megbirkózni az elénk görgetett akadályokkal, és segítségével kevésbé fájdalmasan éljük meg kudarcainkat is. 

 Önbizalom nárcizmus nélkül

A magas önbecsülésnek köszönhetően tehát bármekkora gödörből könnyebb a kiút. Mégsem rendelkezik mindenki ezzel a szupererővel. Hiába a sok önbizalom fejlesztő előadó, videó és könyv, a legtöbb mit sem ér, vagy kifejezetten rossz érzést kelt bennünk.

A tartós önbizalom kialakítása nem egyszerű feladat, de megéri a belefektetett energiát. No persze nem tanácsos átbillenni a ló túloldalára, mert személyiségünk könnyen átcsaphat nem kívánatos nárcisztikus, egoista jellembe.

Szükséged van pozitív megerősítésekre

A tükör elé állva hangosan kimondani, hogy „sikeres leszek”, semmit sem ér. Csak nyomást gyakorolunk magunkra, amelytől még rosszabbul érezzük magunkat. A magyarázat igen egyszerű. Ha valakinek alacsony az önbizalma, a hasonló kijelentések ellentmondásosak a jelenlegi állapotával, és megvalósíthatatlan célkitűzéseknek tűnnek. Változtasd meg például a „sikeres leszek” célt. „Addig fogok küzdeni, míg sikeres nem leszek!” – mondd ezt helyette, így máris elérhetőbbnek érzed majd.

Vedd észre az erősségeidet!

Mindenki jó valamiben, ez alól te sem vagy kivétel. Találd meg az erősségeidet, és fókuszálj rájuk! Az önbecsülésnek valódi értékekre kell épülnie. Nem kell bemesélned magadnak, hogy jó táncos vagy, ha igazából a konyhában állod meg a helyedet kiemelkedően. Építs arra, amihez értesz!

Fogadd el a dicséretet!

Az önbizalom hiányos emberek gyakran kifejlesztik magukban az ellenállást a dicséretekre. Már szinte meg se akarják hallani, ha valaki pozitív szavakkal illeti őket vagy a tetteiket. A lehető legrosszabb, amit tehetsz, ha hárítod a feléd irányuló kedvességeket. Még akkor is, ha nem hiszed el, amit hallasz. Köszönd meg és fogadd be a dicséretet!

A valódi értékeidre koncentrálj!

Természetfelettinek, elérhetetlennek tűnhet az önbizalom, főleg ha kudarcok sorozata ér minket. Minden bukás során készíts egy listát azokról a pozitív tulajdonságaidról, melyek relevánsak a témát illetően. Ha például szakítanak veled, sorold fel, mi tesz jó partnerré! (hűség, figyelmesség stb.)

Egy-egy elemen hosszabban is gondolkozz el! Arra koncentrálj, amiben jó vagy, és ne arra, amiben még fejlődésre szorulsz! Azért, mert valakinek éppen nem rád volt szüksége, nem jelenti azt, hogy másnak sem rád lesz. Nézz csak rá a listádra! Lesz, aki majd megbecsüli benned ezeket a tulajdonságokat ahelyett, hogy a hiányosságaidra fókuszálna.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>