Tanulmány is igazolta, hogyan fejlődik a szókincs az esti mese olvasás által

Az esti mese olvasás előnyeit egy új kutatás is alátámasztotta

 

A TV és az internet kora óta az esti mese olvasás kevéssé számít általánosnak, pedig számtalan módon fejleszti a kicsiket. Egy új kutatás szerint nem csak fantáziájuk, de szókincsük is fejlődik tőle.

Akár gyermekednek, akár már unokádnak olvasol esti mesét, abban biztosan egyetértesz velünk, hogy ez igazán különleges mindkettőtök számára. Minőségi időtöltés, mely erősíti a köztetek levő kapcsolatot és számtalan csodás emléket eredményez. Ráadásul az esti mese olvasás a gyerkőc fejlődése szempontjából is nagyon hasznos: Az Ohio-i Egyetem által végzett kutatás alátámasztotta, hogy az esti meséktől hihetetlen módon fejlődik a szókincs.

Miről szólt a kutatás?

Az Ohio-i Egyetem kutatói a Columbus Metropolitan könyvtárral együttműködve vizsgáltak meg 100 gyermekkönyvet és képeskönyvet. Ezek a könyvek a gyermekek számára kedves történeteket mesélnek el olyan szókinccsel, melyet a szülők a hétköznapok során feltételezhetően nem vagy csak kismértékben használnak. Ezáltal a könyvek elemzése során a kutatók arra jutottak, hogy amennyiben minden este olvasol mesét gyermekednek vagy unokádnak, 5 éves koráig majdnem 300 000 szót hall a mesékbe foglalva. Mivel a képek és a környezet hatására a szavak jelentését is megérti, óriási mértékben fejlődik tőle a szókincse. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mind a 300 000 szót meg is tanulja. Jelentős részüket elfelejti, nagy részük pedig a passzív szókincsét fogja gyarapítani.

Már heti egy-két alkalommal való esti mese olvasás is azt eredményezi, hogy a gyermek több mint 63 000 szót hall.

Ezzel szemben a kutatás szerint az a gyermek, akinek szülei soha nem olvasnak mesét, kevesebb mint 5000 szót hall élete első éveiben.

Hogyan segíti az esti mese olvasás a gyermeket a későbbiekben?

Azt régóta tudjuk, hogy az esti mesék nagymértékben fejlesztik a gyerekek fantáziáját. A kutatás alapján azonban az is kijelenthető, hogy fejlődik a passzív szókincsük, ami az iskolában nagy segítségükre lesz, amikor a betűket tanulják. A képeskönyvek szövegeit nézegetve, valamint a meséket hallgatva megmaradnak a fejükben a szavak, ráadásul már az írásmódjukat is rendszeresen látják. Ezáltal aztán előnyre tesznek szert az iskolában, és sokkal könnyebben fog menni nekik az írás és olvasás elsajátítása.

Az együtt töltött idő

A fent említett előnyök miatt már önmagukban is megéri legalább heti néhány alkalommal mesét olvasni. Ha eddig nem is tetted, próbáld ki, hamar meg fogod tapasztalni, hogy sok más szempontból is szuper időtöltés: kellemes, szeretetteljes és örömteli. És ha nagyszülőként gyakran találkozol a gyerekekkel, mindig legyen a program része a közös olvasás is!

A kiemelt kép forrása itt >>

Ötvenesek az újgenerációs nagyszülő szerepében