Tanulj meg nemet mondani, egyszerűbb lesz az életed!

Tanulj meg nemet mondani!

Veled is gyakran megesik, hogy megkérnek valamire, és bár belül azt ordítod, hogy „nem”, mégis azon kapod magad, hogy igent mondasz rá? Lehet ez magánéleti- vagy munkaügy, meg kell tanulnod nemet mondani!

Az, hogy nem tudsz nemet mondani, általában abból következik, hogy félsz a következményektől. Félsz attól, hogy megbántasz valakit, hogy mit fognak gondolni rólad vagy éppen, hogy milyen kihatása lehet a karrieredre. Így viszont rengeteg felesleges stresszt vállalsz magadra, ami akár mentális és lelki egészségedre is kihathat.

Természetesen nem arra akarunk buzdítani, hogy ne segíts embertársaidnak és ne támogasd szeretteidet, ha szükségük van rád. Most sokkal inkább az olyan kérésekre gondolunk, amiknél te is érzed, hogy ezt bizony nem neked kellene megoldanod.

Miből fakadhat, hogy nem tudsz nemet mondani?

Egy amerikai pszichológiai oldal szerint sok esetben gyermekkori tapasztalat áll a dolog hátterében. Ez lehet a túl szigorú nevelés, ahol nem volt lehetőséged saját véleményt alkotni, de akár a felemás információk is, ha egyik szülőd túlzottan szigorú, míg a másik megengedő volt. Rosszabb esetben a képesség hiányának hátterében komoly trauma, például fizikai vagy lelki bántalmazás is lehet.

Hogyan tanuld meg?

Legyél objektív

ad

Akármiről is van szó, készíts egy gyors listát fejben, vedd számba, hogy mibe kerülne neked eleget tenni a kérésnek. Mit kapsz cserébe az idődért, pénzedért, energiádért? Ha sokkal többet veszítesz rajta, mint amennyit nyersz, érdemes nemet mondani.

Figyelj a tested jelzésére

Összeszorul a gyomrod már a kérdés hallatán? Netán hirtelen lever a víz? Ha bármilyen hasonló érzést tapasztalsz, akkor a tested nyilvánvaló jelzést küld neked, hogy nem szeretnél eleget tenni a kérésnek. Ilyenkor vegyél egy nagy levegőt és a lehető legudvariasabban utasítsd vissza.

Törődj bele, hogy nem tehetsz jót mindenkivel

Nem járhatsz mindig mások kedvében. Néha az emberek csalódni fognak benne, néha talán kicsit meg is haragszanak. De mindent meg lehet beszélni, ezek a negatív érzelmek pedig hamar elmúlnak. És te mindeközben megkímélted magad valamitől, ami talán sokkal nagyobb kárt okozott volna benned.

Hogyan lehet kedvesen nemet mondani?

Fejben eldönteni egy dolog, de kimondani egy másik. Nyilvánvalóan nem akarod megbántani a másikat, akármilyen kellemetlen kéréssel is fordul hozzád. A legfontosabb, hogy legyél nyugodt, egyenes és őszinte! Nyugodtan kezdheted a mondanivalód kissé közhelyes, de mindenképpen udvarias sablonnal, hogy azután kifejtsd, amit érzel.

„Köszönöm, hogy rám gondoltál, de…”

„Bár tudnék segíteni, de…”

Ha igazán lelkedre veszed, hogy szeretnél segíteni, adj inkább tanácsot! Ebből a veled szemben álló illető is tudni fogja, hogy támogatod, és biztosan nem lesz sértődés az elutasításodból.

Az eredeti cikk forrása itt. >>

A legjobb regények, amiket mindenképp iktass be a következő hetekbe!