Tanuld meg észrevenni a mellrák tüneteit, megmentheti az életed

Mik lehetnek a mellrák tünetei?

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Fontos is ezzel foglalkozni, hiszen élete során 8-ból 1 nő hallja a lesújtó diagnózist, amit a lelket és testet is próbára tevő kezelés követ. Cikkünkben ezért bemutatjuk mindazt, amit eddig tudni lehet: mik a mellrák tünetei, mi okozhatja és mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Mi okozza a mellrák kialakulását?

A rák kialakulását a DNS sérülése okozza, ami sejtszaporulathoz vezet. Ám, hogy ezt konkrétan mi idézi elő egy nő esetében, azt már nagyon nehéz megmondani. Az orvosok azonban egyetértenek abban, hogy bizonyos tényezők emelik a kialakulás kockázatát. Ilyenek például:

  • családban való előfordulás
  • a menstruáció korai – 12 éves kor előtti – kezdete
  • későn – 55 éves kor felett – jelentkező menopauza
  • környezeti tényezők, mint a mozgásszegény életmód, az elhízás, az alkoholfogyasztás, stb.

Némi megnyugvásra ad azonban okot, hogy bár a mellrák a leggyakoribb rákfajta, ez a legeredményesebben kezelhető is. A korai stádiumban diagnosztizált mellrák túlélési aránya magasabb, mint 90%.

Mik lehetnek a mellrák tünetei?

Legismertebb tünetei a mellben tapintható csomók. Emellett azonban más elváltozások is jelezhetik, amikről talán nem is tudsz.

A bőr felszínén bekövetkező elváltozás. A kötőszöveti rostok miatt a bőrön ráncosodás, kisebb behorpadások alakulhatnak ki. Előfordulhat, hogy a bőr bizonyos részén megvastagszik, narancshéj-szerűvé válik. A mell környékén foltokban viszkető, hámló, kipirosodó bőr is tartozhat a mellrák tünetei közé.

A mell formájának megváltozása. Egy nő élete során számos olyan időszak van, ami okozhatja a mell formájának megváltozását: a terhesség, a ciklus egyes szakaszai, stb. A csak az egyik mellben jelentkező változás – akár formai vagy méretbeli – azonban jelezhet mellrákot.

A mellbimbó elváltozásai. Az érzékennyé váló, tartósan befelé forduló, kipirosodó vagy váladékozó mellbimbó is jelezheti daganat kialakulását, ilyenkor is ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

Miután a kialakulás pontos oka nem ismert, megelőzése érdekében annyit tehetsz, hogy minél inkább törekszel az egészséges életmódra és a lelki egészséged fenntartására. A mellrák esetében azonban a legfontosabb a rendszeres önvizsgálat, valamint a szűrővizsgálatokon való megjelenés.

Az önvizsgálatot lehetőleg minden hónapban ugyanakkor végezd, ideálisan a menstruációt követő első napokban. Először végezd el a tükör előtt állva (vagy akár tusolás közben, bár a tükör a felszíni elváltozások miatt fontos) úgy, hogy az egyik karod felemeled, a másikkal pedig a mell környéki és a hónalj területét vizsgálod, majd válts kezet. Ezután ismételd meg a folyamatot háton fekve is.

A mellrák tünetei azonban sokszor nem vagy csak nehezen ismerhetőek fel ilyen módon, ezért fontos az is, hogy rendszeresen eljár mammográfiás vizsgálatra!

Hogyan győztem le a mellrákot?

Források: TájékozottBeteg, NationalBreastCancer.org

Kiemelt kép forrása:
People photo created by diana.grytsku – www.freepik.com