Találd meg a belső motivációd ezzel az egyszerű trükkel!

Találj rá a belső motivációdra

Újult erővel vágsz bele a testmozgásba vagy egy új hobbiba, de hamar alábbhagy a motivációd? Tipikusan az edzéssel szoktunk így járni, de lehet ez bármilyen cél, amihez hosszú távon is belső motivációra lenne szükséged. Mit tegyél tehát, hogy fenn tudd tartani és elérhesd célod?

Mindegy mibe kezdesz bele, motivációra szükséged lesz!

Ami az elején még meg is van, hiszen a kezdeti lelkesedés mindig óriási lökettel jár. Azonban idővel elhalványodik, és már olyan nehezen veszed rá magad, hogy tegyél célodért, mintha soha nem is lett volna belső motivációd.

Persze, mondhatjuk, hogy ne erőltesd, ha nem vágysz rá igazán, de mélyen belül tudod magadról, hogy ha egyébként is jellemző rád a motiválatlanság, akkor semmilyen célt nem fogsz így elérni. Ha igazán tenni akarsz érte, akkor ne hagyd félbe!

Próbáld ki a viselkedéses aktiváció módszerét!

Ez a kognitív viselkedésterápiában is alkalmazott módszer egészen egyszerű elméletre épül: tedd meg akkor is, ha nincs kedved hozzá, az érdeklődésed majd magától visszajön!

Lehet, hogy eleinte nagyobb erőfeszítést igényel önmagad “rábeszélése”, mint amennyire örömöt maga a tevékenység okoz. De a fejlődéssel együtt sikerélmény, azzal pedig öröm is jár, és máris fordul a kocka!

Ha sportolsz, hamar rákapsz a felszabaduló endorfin nyújtotta élvezetre…
Ha kézműveskedni tanulsz, csillogó szemekkel szemlélheted saját kezeid alkotta műved…
Ha nyelvet tanulsz, óriási büszkeség lesz, amikor már teljes mondatokat tudsz alkotni egy idegen nyelven…

…a lényeg tehát, hogy addig motiváld magad akár erővel is, amíg már maga a tevékenység fog motiválni a folytatásra.

“Bár úgy tűnhet, érzelmeink bírnak minket cselekvésre, a cselekvés és az érzelmek valójában kéz a kézben járnak, és ha irányítjuk cselekvéseinket…., indirekt módon irányíthatatlannak hitt érzelmeink felett is uralkodhatunk”

– fogalmazta meg William James, amerikai pszichológus.

Találd meg magadban a belső motivációt!

A viselkedéses aktivációval tehát nagy sikereket érhetsz el, ha valóban kitartó vagy. Ehhez persze az is kell, hogy megfelelő célokat tűzz ki magad elé. És hogy milyen a megfelelő cél?

  • kihívást igénylő, de reálisan megvalósítható
  • konkrétan meghatározott
  • kisebb lépésekre bontható
  • valóban fontos számodra

Ezek az elemek kellenek ugyanis hozzá, hogy idővel sikerélményed lehessen, ami segít a belső motiváció fenntartásában. Korábbi cikkünkben néhány szuper motivációs idézetet is összegyűjtöttünk a kezdeti lelkesedéshez, gyűjts erőt ezekből is:

Motivációs idézetek a faladra, hogy elérd céljaid!

Forrás: Seth J. Gillihan Phd: Kognitív viselkedésterápia egyszerűen

Kép forrása:Senior woman photo created by karlyukav – www.freepik.com