Szórakozz két keréken! Biciklis útvonalak a hétvégékre

A biciklis útvonalak akár gyerekkel vagy unokákkal is használhatóak
A biciklis útvonalak akár gyerekkel vagy unokákkal is használhatóak

A bringázás remek alternatívája a kirándulásnak, erdei sétáknak, ha egy kicsit pörgősebb tevékenységre vágynál. Az útvonal nehézségétől függően alakíthatod a programot: választhatsz könnyed, lankás tájat, ha közben bámészkodni szeretnél, vagy akár komoly terepet, ha inkább a fittség a célod.

A biciklizés hátránya egyrészt – ahogy minden szabadtéri program esetében is -, hogy nehéz olyan útvonalat választani, ahol nem csak sodródsz a tömegben, hanem valóban magad lehetsz a természettel, és persze szeretteiddel. Másrészt a hazai biciklis útvonalak kiépítetlensége és állapota sem könnyíti meg a helyzetet, így érdemes indulás előtt tájékozódni a viszonyokról.

Segítségképp összeszedtünk néhány kevésbé zsúfolt, de ugyanolyan gyönyörű, bringás kirándulási tippet országszerte!

Biciklis útvonalak erdőn keresztül

Ha a főváros környékén kutatsz az ideális útvonal után, biztos, hogy belefutsz a Szentendrei-sziget, Normafa és Kopaszi-gát hármasába. Épp ezért, indulj a másik irányba! Indulási pontnak tűzd ki a II. kerületet és vedd célba a Pálvölgyi-barlang – Hármashatárhegy – Solymár útvonalat! Kezdetben a Kéktúra útvonalán, majd a zöld jelzésre áttérve könnyedén eljuthatsz Solymárig. Ott pedig a Pilisi Bike kiépített erdei bringás útvonalon haladhatsz.

Eger környéke kirándulóhelyként is rendkívül népszerű, de ha már számtalanszor bejártad a Szépasszony-völgyet, és valami újra vágysz, próbáld ki két keréken az Eger – Szomolya bringás útvonalat! Egerből indulva a sárga, majd később a piros turista jelzést követve gond nélkül eljuthatsz Szomolyára. A terepre se lesz gondod, egy igazi kényelmes, nézelődős bringázás vár rád! Útközben bámulatos szőlősök mellett tekerhetsz el. Sőt, a Kaptárköveket is megcsodálhatod. Ha pedig ennyivel még nem éred be, Noszvaj felé eltekerve egy teljes háromszöget írhatsz le, miközben érinted a noszvaji Barlanglakásokat is.

Biciklis útvonalak legszebb tavaink körül

Ha régóta dédelgetett álmod, hogy körbebringázd egy tavunkat, a Tisza-tavat javasoljuk. A terep jóval barátságosabb, mint az egyébként sokkal népszerűbb biciklis útvonalak, a Balaton vagy Fertő-tó esetében, a természet szépségeiben viszont itt sem szenvedsz hátrányt. A „kis kör” a Poroszló és Tiszafüred közti részt jelenti, mely a 33-as úton, a tavon keresztül vágja le az utat. A helyi falvakon áthaladva a népi építészet fennmaradt csodáit is megtekintheted. A kiépített útvonalnak köszönhetően pedig a tavat sem kell szem elől vesztened.

A Tatai Öreg-tó mindenféleképpen gyönyörű, akár gyalog, futva vagy bringával indulnál útnak. A túra a könnyebb biciklis útvonalak táborát erősíti, edzettségtől függetlenül meg lehet tenni a távot. Bár a teljes hossz csak 20 km körül van, a számtalan látnivaló miatt bőven számolj rá időt, hiszen gyakran meg fogsz állni, hogy gyönyörködhess a tájban. A kiépített Által-ér völgyi kerékpárúton végig tudsz haladni Vértesszőlősön át egészen Tatabányáig, miközben megcsodálhatod az itt létrehozott tanösvényt is.

(J.D.)

A cikk forrása: holkerekparozzak.hu, itthonatiszatonal.blog.hu, parkerdo.hu, merretekerjek.hu

Tavaszi kirándulóhelyek országszerte, ahol kiélvezheted a csodás időt

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>