Szőnyeg és matrac tisztítása egyszerűen, mint az 1×1

Matrac és szőnyeg tisztítása egyszerűen

A tavasz beköszöntével minden a tavaszi nagytakarítástól harsog, ám valahogy az őszi nagytakarításról nem hallunk. Pedig ilyenkor is épp olyan fontos lenne, különösen a szőnyeg, függönyök és matrac tisztítása érdemel figyelmet. El is mondjuk, hogy miért, sőt, szuper trükköt is mutatunk rá, amivel pikk-pakk le is tudhatod a dolgod.

Miért kellene egyáltalán ősszel is nagytakarítanod?

Nyáron biztosan te is tapasztalod, hogy sokkal több a szálló por a lakásban. Ez szinten kézenfekvő is, hiszen sokkal többet vannak nyitva az ablakok, mint a hűvösebb évszakokban. Arra azonban talán nem is gondolnál, hogy a poron kívül beszállnak az egyéb apróságok is: pollenek és egyéb allergének.

Ezen kívül pedig ott van a klíma veszélye is: ha anélkül használtad nyáron, hogy előtte alaposan – és professzionálisan – kitakarítottad volna, biztos lehetsz benne, hogy mostanra tele van a lakás mindazzal, amit a klíma légszűrőjében megtalálható: baktériumokkal, spórákkal, gombákkal.

Ráadásul a hidegebb időjárás beköszöntével egyre kevesebbet fogsz szellőztetni. Ez, illetve a fűtési szezon beindulása pedig ideális terepet ad a baktériumoknak és gombáknak az elszaporodásra. Itt jön képbe az őszi nagytakarítás fontossága: ha a nyári szellőztetés során beszállt mindenfélét alaposan kitakarítod, nagyban csökkentheted a rizikófaktort a téli időszakra.

A szőnyeg és matrac tisztításának legegyszerűbb módja

Vehetnél persze egy “szuper hatékony bolti tisztítószert”, de ha nem olvasod el a címkét körültekintően, könnyen azt érheted el vele, hogy a baktériumokat és gombákat ugyanis kitakarítod, de helyettük vegyi anyagokat viszel be otthonodba. Ajánlunk inkább helyette egy természetes, ráadásul filléres megoldást, amivel tényleg olyan egyszerű a szőnyeg és matrac tisztítása, mint bekötni a cipőfűződ.

Nem is lesz szükséged extrákra, csak ecetre, szódabikarbónára és egy általad választott illóolajra. Jó választás az eukaliptusz, ami frissítő illata mellett antibakteriális hatású, de a matrachoz ajánljuk a citromfű vagy levendula illóolajokat is, amik pedig nyugtató hatásúak.

Első lépésként porszívózd ki alaposan a szóba forgó szőnyegeket és matracokat. Utána hintsd be a felületét néhány csepp illóolajjal elkevert szódabikarbónával, majd egy szórófejes flakon segítségével permetezz rájuk ecetet. Hagyd állni néhány órán át őket, amíg az ecet és a szódabikarbóna kifejti hatását. Végül porszívózd ki még egyszer a felületet, amíg az összes szódabikarbónát eltünteted, és el is készültél.