Bevallhatjuk, mindannyian szeretjük a koktélokat. Legyen szó egy jeges, gyümölcsös elegyről a forró nyári napokon, vagy egy kökényes gin-tonikról a kályha előtt egy hűvös téli estén, a koktél mindig jólesik nekünk. Sokan azonban tartunk tőle, hogy nem ismerjük eléggé a koktél készítés fortélyait, vagy nem szolgáljuk fel a megfelelő módon, így a vacsorapartikra inkább nem is készítünk ilyen italokat.
Most a Modern Cook című könyv írónője, Anna Jones segít nekünk egy egyszerű koktél kisokossal. Ideje koktélra cserélni a bort, ha első osztályú vendéglátók szeretnénk lenni.
Milyen a legújabb koktél divat?
Véleményem szerint a koktélok és az ételek egyre közelebb kerülnek majd egymáshoz. Mindkettőben a természetes ízeket és az egészséges hozzávalókat keressük, és törekszünk rá, hogy az étel és az ital íze passzoljon egymáshoz. Törekedni kell rá, hogy koktélunkban a felszolgált ételben domináló íz köszönjön vissza. A borsó és a menta, a paradicsom és a bazsalikom, vagy a csokoládé és a chili például kiválóan mennek egymáshoz.
Melyik a legkönnyebben elkészíthető koktél?
Az egyszerű koktél készítés titka, hogy csak olyan alapanyagokat használunk, amelyek megtalálhatók otthon, vagy könnyen beszerezhetőek. A gin-tonik az egyik legegyszerűbb, mégis legízletesebb koktél, melyet vacsora-partikra választhatunk. Fagyasztott áfonyával, kardamommal és chilivel egyaránt nagyon finom ez az ital, elkészítése pedig nem igényel nagy tudást: 4 cl gin, ízlés szerint némi tonik és már kész is.
Mit rontunk el leggyakrabban a koktél készítése során?
Sokan azt hiszik, különleges eszközökre van szükségük ahhoz, hogy megfelelő koktélt készíthessenek, pedig ez nem igaz. A nagy kedvenc, a gin-tonik sem igényel nagyobb szakértelmet és komolyabb felszerelést, hiszen könnyen összekeverhető magában az üvegpohárban is. Azok a koktélok pedig, amik rázást igényelnek, egy befőttes üvegben is könnyen összemixelhetők.
Mi az öt legfontosabb tanács, melyet a koktél készítés tudnivalóiként javasolsz?
- Az ital minősége a hozzávalók minőségétől függ, csak friss alapanyagokkal szabad dolgozni.
- Akárcsak az ételeknél, a hőmérsékletnek az italoknál is kulcsfontosságú szerep jut. Legyen otthon megfelelő mennyiségű jégkocka! Ha van rá hely, a koktél-készítés előtt a poharak is tárolhatók a hűtőben.
- Nem csak a bornál fontos, hogy az ital passzoljon az ételhez. Olyan ízeket kell használni a koktélban, amelyek kiemelik az ételben található ízeket.
- Mindent előre be kell szerezni és elő kell készíteni, a gyümölcsöket is előre kell felvágni. Így nem kell az elkészítéssel pepecselni, és marad elég idő arra, hogy barátaink társaságában nyugodtan élvezhessük az ital ízét.
- A gyógynövények és a fűszernövények mind az ételhez, mind az italhoz jól mennek. Nem szabad tartani a kísérletezéstől.
(M.F.) A cikk forrása itt >>
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>