A szobanövények keveset kérnek, de sokat adnak

A szobanövények meghálálják a gondoskodást
A szobanövények meghálálják a gondoskodást

Munkahelyi teendők, otthoni pakolászás, gyereknevelés, edzés. Reggelig sorolhatnánk, mennyi minden köti le a figyelmünket a nap minden pillanatában. Éppen ezért hajlamosak vagyunk megfeledkezni még kedvenc orchideánkról is. 

Mire feleszmélünk, már csak egy barna csonkot és kiszáradt kaspót találunk. Pedig csak néhány perc törődés kell ahhoz, hogy a szobanövények jól érezzék magukat a lakásodban. Ha betartod ezt a pár lépést, biztosan szép zöld levelekkel és friss levegővel hálálják meg a gondoskodást.

Figyelj a páratartalomra!

A kinti, hideg levegő, de a benti fűtött légkör is sokkal szárazabb, mint ami a szobanövények természetes környezetében ideális lenne. Emiatt a talajuk is sokkal hamarabb kiszárad, gyakrabban van szükségük öntözésre. Emellett néhányuknak extra párásításra is szükségük van. Főleg a trópusokról származó szobanövények igénylik, hogy időről időre egy kis vizet spriccelj rájuk a szórófejes üvegből. Az ideális páraszint fenntartásában az is segít, ha több növényt rendezel egymáshoz közel.

Távolítsd el az elhalt részeket!

Elárulunk egy titkot! Azok a barátaid, akiknél a szobanövények mindig tökéletesen zöldek és üdék, nem sokkal jobb kertészek nálad. Az, hogy nem látsz náluk sárga leveleket, nem azért van, mert sose keletkeznek, hanem mert leszedegetik őket. Az elhalt részek eltávolításával virágaid nem csak kívülről néznek majd ki egészségesebbnek, de valóban jót fog tenni nekik. És ha már itt tartunk, a cserépben felgyülemlett, lehullott leveleket se felejtsd el eltakarítani!

Tisztítsd le a leveleket!

Bár a szobanövények igencsak élő szervezetek, mégis sokban hasonlítanak egy-egy bútordarabhoz. Például van dekorációs értékük és igen, porosodnak. Időnként törölgesd le gyengéden a leveleket egy mikroszálas ruhával, hogy újra tiszták és ragyogóak lehessenek!

Légy óvatos a huzattal!

A szobanövények – minden más élőlényhez hasonlóan – érzékenyek a környezetükben történő változásokra. Éppen ezért nem tesz jót nekik, ha ajtónyitogatás közben huzat éri őket, vagy ha a radiátorból áradó forró, száraz levegő útjában állnak. Bizonyosodj meg róla, hogy a szobanövények a lakás nyugodtabb pontjain kapnak helyet, ahol semmiféle stresszhatás nem fenyegeti őket!

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>