Szezonális affektív zavar, avagy miért vagy levert télen

Szezonális affektív zavar

Mostanra már csak az állandó szürkeséget érzed? Az egyhangú téli napok közepette se kedved, se energiád nincs semmihez, olyan, mintha teljesen lemerültek volna az elemeid. Ismerősen hangzik? Ne aggódj, nem vagy vele egyedül, sőt, a jelenségnek neve is van: ez a szezonális affektív zavar. Megmutatjuk, mit tehetsz ellene!

Mit jelent pontosan a szezonális affektív zavar?

Ha téged is érint a téli depresszióként is ismert jelenség, definíció nélkül is pontosan tudod, miről van szó. Az őszi-téli időszak beköszöntével levertté válsz, eluralkodik rajtad egyfajta motiválatlanság, reménytelenség. Többet alszol, mint általában, mégis állandóan fáradt vagy, sokszor pedig még ahhoz sem érzed magadban az erőt, hogy az ágyból kikelj.

Az is meglehet, hogy ingerlékenyebbé, türelmetlenebbé válsz, és erősebben éled meg az érzelmeidet is. Sokan ilyenkor még társas kapcsolataikat is hanyagolják, és elszigetelik magukat otthon. A szezonális affektív zavar tünete az étkezési szokások megváltozása is, ami magyarázza a télen felszaladt kilókat.

Mitől alakul ki?

A szakértők általában két tényezőt jelölnek meg mögötte: a kevesebb napfény csökkent melatonintermelést eredményez, ami épp a nyugodt alvásért felelős hormon. Másrészt a kései világosodás és korai sötétedés megzavarja a cirkadián ritmust, vagyis a szervezetünk biológiai óráját. Emellett érvel a megfigyelés is, miszerint az egyébként is éjszakai bagoly típusú emberek hajlamosabbak a szezonális affektív zavarra.

Rossz hírünk, hogy a téli depresszió gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, valamint, hogy földrajzi értelemben is épp rossz helyen vagyunk: leggyakrabban ugyanis a mérsékelt évhajlati övben jelentkezik.

Mit tehetsz ellene?

Ha a napjaidba nem is tudsz több napfényt és világosságot csempészni, azért otthon törekedhetsz rá. Húzd el napközben a függönyöket, engedj be minden csepp napfényt az ablakokon, ha pedig teheted, tölts időt a természetben.

Szedj D-vitamint! Miután a D-vitamin is napfény hatására termelődik a szervezetben, hazánkban a téli hónapok végére a lakosság jelentős része szenved a hiányától. Télen szedj rendszeresen D-vitamint vagy azt tartalmazó táplálékkiegészítőt.

Élj egészségesebben! A mozgás és az egészséges életmód szinte minden probléma esetében kulcsfontosságú, így van ez a szezonális affektív zavarnál is. A sportolás hatására szerotonin – vagyis boldogsághormon – termelődik a szervezetben, és máris jobban fogod érezni magad. Bár télen hajlamosak vagyunk kevéssé ügyelni az étkezésre, igyekezz nem így tenni: figyelj rá, hogy egészséges, jótékony hatású ételeket fogyassz. Jó hír, hogy ilyen például az étcsokoládé is.

Korábbi cikkünket összegyűjtöttünk konkrét ételeket is, amiket érdemes beiktatnod az étkezéseidbe:

A sötét, téli napokon is lehet jobb a kedved!

Kiemelt kép forrása:People photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Forrás: Mindset