Szerinted minden igaz, amit a fenntartható életmódról tudsz?

A fenntartható életmód sarkalatos pontja az étkezés
A fenntartható életmód sarkalatos pontja az étkezés

A fenntartható életmód tudatosságot kíván. Szokások elsajátítását, amik valójában egyszerűbbek, mint gondolnánk. Egy idő után automatikusan lekapcsoljuk a villanyt, ha nem használjuk, sőt boltba sem indulunk el saját szatyor nélkül. De biztos, hogy minden, amit a fenntartható életmódról tudunk, igaz? Most lerántjuk a leplet!

A mandulatej helyett inkább zabtej legyen

A tehén-összeesküvés elmélet szerint a globális felmelegedés legfőbb oka a szarvasmarhák által kibocsátott metán. A fenntartható életmód hívei tehát próbálják távol tartani magukat a tejtermékektől és más alternatívákat választanak. A mandulatej közkedvelt opció a reggeli müzlinkhez, de nem feltétlenül okosabb. Egy liter mandulatej előállításához ugyanis több mint hatezer liter vízre van szükség. A fenntartható életmód betartásához a szakértők szerint a zabtej a legjobb választás.

Félreértett bioműanyag

Megküzdeni a csomagolásokkal a fenntartható életmód egyik legnagyobb kihívása. A rossz hír pedig, hogy a bioműanyag sem segít. Az igazság ugyanis az, hogy a bioműanyagok csupán negyven százaléka újrahasznosítható. Tehát felmerül a kérdés, hogy akkor mibe is csomagoljunk? Nos, néhány jól záródó befőttesüveg és a hosszútávon megbízható műanyag dobozok megoldást jelentenek a csomagolás problémára.

Attól, hogy helyi, nem biztos, hogy fenntartható

A fenntartható életmód egyik fontos alappillére a helyi termékek vásárlása. Így segíthetjük a helyi termelőket, miközben megkíméljük a környezetet a szállítás okozta károsanyag kibocsátástól. Azonban nem árt körültekintőnek lenni. A helyi nem feltétlenül jelent fenntarthatót. Járjunk utána, milyen gazdaságból vásárolunk! Halak esetében például gyakran előfordul, hogy olyan fajtát választunk, aminek fennmaradását veszélyezteti a túlhalászás.

Van, hogy a legegyszerűbb megoldás a legjobb

Az ipari szinten történő előkészítés sokkal hatékonyabb lehet energiafelhasználás szempontjából, mint az otthoni főzés. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, megspórolhatjuk a tűzhely és a sütő által elhasznált energiát.

A fenntartható életmód betartásához fontos az egész képet látni. Bár a csomagolásért mínusz pont jár, az elkészítéssel járó energia-megtakarítás miatt mégis a konzerv csicseriborsó felé billen a mérleg. Főleg, hogy a konzervdobozok újrahasznosítására még kereslet is van.

Esélyegyenlőség és fenntartható életmód

A fenntartható életmódra való átállás körültekintést igényel. Nem csak a termelőket, az alapanyagokat és az energiafelhasználást is szem előtt kell tartani, nem különben az emberi tényezőt. A műanyag szívószál például legtöbbünk számára nem létszükség, így könnyen lemondhatunk róla. Ellenben gondolnunk kell azokra is, akik egyes betegségek miatt, csakis szívószál segítségével képesek táplálkozni. A fenntartható életmód elengedhetetlen bolygónk védelmében, azonban fontos, hogy mindig körültekintően válasszunk és holisztikusan gondolkodjunk.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

A környezetbarát öltözködés hosszú távon sokkal olcsóbb

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>