Szeretnél őszintén bocsánatot kérni? Akkor kerüld el ezeket a hibákat!

A bocsánatkérés legyen őszinte és tiszta
A bocsánatkérés legyen őszinte és tiszta

Egy őszinte, szívből jövő bocsánatkérés az első lépés egy konfliktus megoldásához. Azonban nem mindegy, mit mondunk. Egy “sajnálom” utáni “de” például mindent könnyen elronthat. Most felsoroljuk, milyen hibákat követhetsz el egy bocsánatkérés folyamán, mely kifejezéseket felejtsd el most azonnal!

“Sajnálom, hogy így érzel.”

Hiába kezdődik a bocsánatkérés a sajnálom szóval, mégsem tartalmaz se felelősségvállalást, se együttérzést. Ehelyett azt sugallja, hogy a másik fél ésszerűtlen és túlérzékeny. Meg kell értened, és beismerned, hogy a tetteiddel megbántottál másokat. Valahogy így: “Sajnálom, hogy az utolsó pillanatban lemondtam a programot. Tapintatlan voltam, és megértem, hogy dühös vagy rám.”

“Sajnálom, amit mondtam, de nem tettem volna, ha nem viselkedsz úgy, ahogy.”

Íme, egy újabb hibáztatás bocsánatkérés helyett. Akárhogy is viselkedett a másik, a saját tetteinkért kizárólag mi vagyunk a felelősek. Hárítás helyett inkább próbáld ki a következőt: “Bocsánat, hogy így reagáltam, és ezzel felbosszantottalak.”

“Nagyon feszült/fáradt/éhes voltam!”

Ahelyett, hogy a múltban kutatnál kifogások után, koncentrálj a jövőre! Mondd azt: “Sajnálom, hogy megsértettem a köztünk lévő köteléket és fájdalmat okoztam. Ezentúl emlékeztetem magam rá, milyen fontos vagy nekem, mielőtt indulatból újabb hibát követnék el.”

“Egyszer már bocsánatot kértem, miért nem bírsz tovább lépni?”

Azért okolni valakit, hogy nem képes azonnal megbocsátani, se nem igazságos, se nem tapintatos. Nem szabad türelmetlennek lenned, a bizalom nem tér vissza egyről a kettőre. Mutasd meg, hogy őszintén bánod, amit tettél. Kérdezd meg, hogyan bizonyíthatnád, hogy sajnálod, és nem fog újra előfordulni.

“Sajnálom, ha megbántottalak.”

Azzal a kis “ha” szócskával megpróbálod elhárítani a felelősséget. Arra utalsz, hogy nem a cselekedeteddel volt a gond, hanem ahogy a másik fél fogadta azt. Egy valódi bocsánatkérés nem így hangzik, hanem így: “ Bocsánat, hogy megbántottalak.”

“Lehet, hogy én így viselkedtem, de te pedig azt tetted!”

A bocsánatkérés lényege, hogy elismerd, ha tévedtél. Ilyenkor nincs helye a múlt felhánytorgatásának. Nem próbálhatod meg azzal tisztázni magad, hogy a saját sérelmeid mögé bújsz.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

15 lecke, amit életed első felében biztosan megtanulsz

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>