Szeretnél csatlakozni az élelmiszerpazarlás elleni harchoz? Akkor utánozd a franciákat!

Te is tehetsz az élelmiszerpazarlás ellen!
Te is tehetsz az élelmiszerpazarlás ellen!

Az élelmiszerpazarlás manapság az egyik legfontosabb környezetvédelmi és etikai kérdés. Te tudnál változtatni a fogyasztói szokásaidon, hogy tudatos vásárlóvá válj, és ezzel segíts a földgolyón? 

A pazarlás elkerülhető

Egy friss felmérés szerint egy ember átlagosan 50 kilogramm még fogyasztható élelmiszert dob ki évente. Hogyan lehet ezen a szokáson változtatni és környezettudatosabb fogyasztókká válnunk? A franciák igyekeznek jó példát mutatni. A lakosság 65 százaléka figyel arra, hogy feleslegesen ne dobjon ki élelmiszert. A tudatosság abban nyilvánul meg, hogy előre terveznek, és csak annyit vásárolnak, amennyire szükségük van. A maradékot rögtön a fagyasztóba teszik.

Vásárolj tudatosan!

Vásárlás előtt listát készíteni és tartani magunkat a listán szereplő dolgokhoz, a jégszekrényben előre tenni azokat az élelmiszereket, amelyek hamarabb romlanak meg – ezek mind a tudatosságot segítik elő. Így elkerülheted, hogy olyan élelmiszereket dobj ki a szemétbe, amelyek kis odafigyeléssel felhasználhatók lettek volna.

1 milliárd tonna így is a szemétbe megy

A franciák 39 százaléka az étkezésből megmaradt maradékokat dobja ki a leggyakrabban. Ezt követik a megromlott gyümölcsök és zöldségek, a száraz kenyér. Azzal együtt, hogy a franciák tudatosabban figyelnek a pazarlás elkerülésére, évi 1 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki az országban. Ugyanez Magyarországon 1,8 millió tonna elpazarolt élelmiszert jelent.

Használd fel újra, vagy tedd vákuumba!

Mindeközben a már nem tökéletes állapotban lévő élelmiszerek is könnyen újrahasznosíthatók lennének. A túlérett gyümölcsből kompótot készíthetsz, vagy belesütheted egy süteménybe. A tészta vagy a rizs maradékát másnap salátaként tálalhatod. A száraz kenyérből pedig kiváló panír készül.

Ezen kívül nagyon hasznos eljárás a vákuum csomagolás. Egy szuvidáló készülékkel kiszívhatod a levegőt a csomagolásból, így sokkal tovább elállnak az élelmiszerek a jégszekrényben, és kevesebb helyet is foglalnak el.

Közösségi jégszekrényt állítottak fel

Párizsban az első közösségi jégszekrény idén tavasztól működik a szerényebb jövedelmű vagy az utcán élő embereknek. A Malika és Dounia Metboul által vezetett Kantin 18 étterem előtt felállított hűtőszekrénybe mindenki betehet minden olyan élelmiszert, amelyik be van csomagolva és a lejárati időt még nem lépte túl. Egyedül mélyhűtött halat és húst nem lehet elhelyezni, és minden élelmiszerre fel kell írni annak lejárati dátumát. A kezdeményezést nagy siker övezi, azóta több francia nagyváros is követte Párizs példáját.

Több európai nagyvárosban (London, Galdako, Berlin) már évek óta megtalálható az említett közösségi hűtőszekrény. Ugyan Magyarország még ezt a kezdeményezést nem vette át, de a karácsonyi időszakban a Magyar Élelmiszerbank segítségével  sok rászoruló családnak jut ünnepi vacsora és tartós élelmiszer a karácsonyi időszakban. Reméljük, a példa ragadós lesz!

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>