Szeretnék szeretve lenni, de a szorongás nem engedi

Lehet, hogy a szorongás miatt nehéz szeretve lenni?

Ha a szervezeted állandóan a “üss vagy fuss” reakcióban van, nehéz az összképet látnod és átérezned, milyen sokan szeretnek. Pedig szeretve lenni az egyik legfontosabb emberi szükséglet – lehet, hogy a szorongásod miatt nem éled át?

Így hat a szorongás társas kapcsolataidra

Mindenkinek vannak időszaka, amikor jobban aggódik valami miatt, feszeng és stresszel szituációkon. Ha azonban ez rendszeresen jelen van az életedben, és sokszor az okát sem tudod meghatározni, jó eséllyel szorongással van dolgod. Ez pedig könnyedén átveszi a kontrollt mindennapjaid felett, megnehezítve a legáltalánosabb teendőidet is.

Sokak számára az állandó szorongás a társas kapcsolatok kialakítását és fenntartását is akadályozza, ezzel további problémákat okozva. De mitől lehet ez? Kicsit olyan a folyamat, mint egy negatív spirál, ami az alábbi lépésekből áll:

  1. Állandóan azon aggódsz, hogy mások mit gondolnak rólad, mit szólnak ahhoz, ahogyan te beszélsz, viselkedsz, stb. Emiatt kevésbé tudod élvezni az együtt töltött időt, folyamatosan visszafogod magad.

2. Az aggodalmad, hogy megfelelj másoknak, hozzájárulhat ahhoz, hogy túlzottan érzékennyé válj. Elég lehet egy apró kritika, egy szólás, akár egy furcsa nézés, és máris úgy érzed, hogy te vagy a célpontjában.

ad

3. Idővel ezért védelmi falakat húzol fel magad köré, amin már nehezen engedsz át másokat. Ez viszont egyértelmű akadálya annak, hogy egészséges kapcsolatokat tudj fenntartani, hiszen nehezen nyílsz meg másoknak, kevéssé érzékeled a törődést, de az is lehet, hogy eltaszítod magadtól az embereket.

Szeretni és szeretve lenni – ez a kiút

A szorongás könnyen elharapódzik rajtad meggátolva azt, hogy ismerkedj, bízni tudj, megszeress embereket. Viszont mind inkább bezárod magad, annál kevésbé érzed, hogy szeretnek.

Törj ki a spirálból: ismerd fel a problémád, és tegyél ellene tudatosan! Ha pedig úgy érzed, hogy egyedül már kevés vagy hozzá, kérj segítséget!

Ne félj beszélni róla szeretteiddel sem. Miután a szorongás jelei még nem annyira vannak köztudatban, meglehet, hogy nem is tudják, milyen problémával küzdesz nap mint nap. Téged pedig jóleső, melengető érzéssel fog eltölteni támogatásuk – hiszen ezt jelenti szeretve lenni.

Baj van, ha a szorongás testi tünetei jelentkeznek – Lépned kell!

Az eredeti cikk forrása: HerWomenWorking

Kiemelt kép forrása: People photo created by rawpixel.com – www.freepik.com