Szeretnéd eldobni a mindennapi szorongást? Tanulj meg kopogtatni!

A kopogtatás egy rendkívül egyszerű technika
A kopogtatás egy rendkívül egyszerű technika

Hallottál már az EFT-ről? Az Érzelmi Felszabadítás Technikája, avagy a kopogtatás – a kineziológiához hasonlóan – egyesíti a több ezer éves kínai gyógyászatot a nyugati tudományok módszereivel. 

Mit jelent az EFT?

Az Érzelmi Felszabadulás Technikája (Emotional Freedom Techniques) egy olyan hatásos technika, amivel a különböző életterületek blokkjait sikeresen fel lehet oldani. Világszerte sikeresen alkalmazzák testi-lelki problémák, például fóbiák, szorongás, pánik és lámpaláz esetén. Az EFT elsősorban egy öngyógyító, stresszoldó módszer, ami abból a feltevésből indul ki, hogy minden testi-lelki probléma oka valamilyen stressz. Ha ezt oldjuk, akkor a probléma is elkezd alakulni, változni és akár végleg elmúlhat.

Amikor stresszt élünk meg, ami lehet szorongás, félelem vagy bármi, amitől rosszul érezzük magunkat, az agyunk azonnal riadóztatja a testet, hogy veszélyben vagyunk. Pont úgy, mint az ősidőkben, amikor a vadállatok elől kellett elmenekülni. Ez a vészjelző rendszer nagyon hasznos volt akkoriban, hiszen biztosította a túlélést, azonban a stresszre adott reakcióink még most is nagyon hasonlóak. Megfeszülnek az izmaink, megemelkedik a vérnyomásunk, gyorsabban ver a szívünk. Mindezt azért, hogy több energiánk legyen egy extra fizikai erőt igénylő helyzetben, amilyen a futás, a verekedés vagy a fára mászás.

A gyakorlatban mi történik?

Ha a kopogtatást (EFT) egy hétköznapi stresszhelyzetben alkalmazod, például lekésed a vonatot, amivel egy fontos találkozóra mentél volna), akkor a meridián pontok megérintése egy nyugtató impulzust küld az agy stressz központjába, az amygdalába. Ezt az agyunk úgy értékeli, hogy nem vagyunk veszélyben, vagyis ellazulhat az egész testünk. Ellazult állapotunkban tisztábban tudunk gondolkodni, könnyebben találunk megoldásokat kisebb és nagyobb kihívásainkra.

ad

A stresszoldás azért ennyire fontos, mert ha a megfeszített testi-lelki állapot huzamosabb ideig fennáll, annak komoly egészségkárosító hatása van. A tartós stressz elszívja az életenergiánkat, akadályozza létfontosságú szerveink egészséges működését, összezavarja az emésztést, a kiválasztást és rontja a látást. Okozhat továbbá alvászavart, hajhullást, izomgörcsöket, koncentrációs zavarokat, valamint legyengíti az immunrendszert.

Így működik a kopogtatás

Az ujjaink puha, párnás részével, az ujjbegyekkel érintjük meg gyengéden, ritmikus mozdulatokkal az arcon, a törzsön és a kézfejen lévő kopogtatási (meridián) pontokat. Ezek ugyanazok a meridián végpontok, amiket az akupunktúra és az akupresszúra is használ.

Az EFT másik fontos része, hogy miközben megérintjük a pontokat, hangosan vagy magunkban olyan szavakat, mondatokat mondunk, amelyek leginkább kapcsolódnak az adott problémánkhoz. Ezáltal elismerjük a létezésüket, a hozzájuk tartozó gondolatokat, érzelmeket és fizikai testérzeteket, melyeknek mind hangot is adunk. Ennek a kettőnek a kombinációja segíti a stresszoldást.

Azáltal, hogy meghatározzuk, mi a célja a kopogtatásnak, a figyelmünket azokra a blokkokra irányítjuk, amelyek konkrétan az adott témához kapcsolódnak, hamar látványos eredményeket tudunk elérni. A kopogtatás hatására az öngyógyító folyamatok akadálymentesen tudnak dolgozni, de még az immunrendszer is erősödik.

Nincs szükség eszközökre

Kotsy Krisztina stresszoldás szakértő, EFT mester véletlenül bukkant rá a módszerre, de gyorsan magával ragadta ez a terápiás lehetőség, azóta pedig a specialistája lett. „Az EFT kitalálója, Gary Craig ingyenesen letölthetővé tette a módszer kézikönyvét, hogy bárkinek, aki szeretne magán segíteni, elérhető legyen ez az öngyógyító módszer. Nyolc évvel ezelőtt ‘véletlenül’ bukkantam rá a kézikönyv magyar fordítására, azóta a kopogtatás az életem része lett. Előtte többféle masszázsterápiát tanultam, de az EFT-hez semmilyen előképzettség nem szükséges. Alapszinten – azzal a céllal, hogy csak magunkon használjuk – néhány perc alatt elsajátítható. Ha másoknak is szeretnénk vele segíteni, ahhoz érdemes mélyebben megtanulni, hogyan kell használni különböző problémák megoldására” – tanácsolja a szakértő.

Magyarországon az EFT Akadémián egészen mester szintig tanítják az EFT-t, Krisztina is itt lett EFT mester és tréner. Rendszeresen tanulmányozza külföldi EFT mesterek munkáját is, érdekli, ki hogyan kopogtat, kinek mi a specialitása.

„Az EFT-ben azt szeretem a legjobban, hogy elegáns, kreatív, villámgyors, és vihetünk bele humort, ami önmagában is gyógyító. Míg egy masszázshoz valamennyire le kell vetkőznie annak, aki kapja, és mindkét félnek ott kell lennie, a kopogtatás ebből a szempontból nagyon megengedő módszer. Nem használunk semmilyen eszközt, vivőanyagot (például masszázsolajat), nem kell hozzá masszázságy sem. Amennyiben a kliens saját magát tudja kopogtatni, még csak hozzá sem kell érni” – részletezi a gyakorlati alkalmazást az EFT mester.

Önállóan is hatékonyan használható

A módszer önállóan, EFT szakértő nélkül is használható, és egyszerűsége miatt gyerekek is könnyen megtanulhatják az alkalmazását. Felnőtteknek szánt, azonnal használható kopogtatási gyakorlatok itt találhatók >>

“Az érzelmek, gondolatok harmonizálása mellett különféle testi tüneteknél is kipróbáltam a módszert. Sokféle fájdalom elmulasztható vele, például a fejfájás, a hasi görcsök vagy a menstruációs fájdalom. Az viszont fontos jelzés a testünktől, ha egy tünet újra és újra visszatér, mert ez azt jelenti, hogy a probléma megoldásához már nem elég az EFT, orvosi segítségre van szükség” – emeli ki Kotsy Krisztina a protokoll szerinti alkalmazás egyik fontos elemét.

Kiegészítő módszerként kell rá tekinteni

Bár az EFT egyik szlogenje az, hogy „próbáld ki mindenre”, azért az ésszerűség határán belül kell maradni, hiszen ez egy kiegészítő módszer. „Ezt úgy értsd, hogy vészhelyzetben, amilyen például egy nyílt törés, muszáj hívnod a mentőket, mert a kopogtatással nem fogod tudni helyretenni. Azonban ha megkaptad az orvosi ellátást, a fájdalomcsillapításban, a sebgyógyulásban és a felépülésben nagy segítségedre lehet” – mondja a szakértő.

Ha valaki betegségben szeretné használni, mindig ki kell kérni az orvos véleményét. Az emberi test természetes folyamatait nem tudjuk vele megváltoztatni, azt azonban igen, hogy egy-egy tünetre, testérzetre hogyan reagálunk, és ha ez a reakció nem esik jól nekünk (például szorongás, aggodalom, pánik jelenik meg), akkor ezt enyhíteni tudjuk a kopogtatással.

Súlycsökkentésre is alkalmas

“Ebben az esetben is az adott személy tüneteire, érzéseire és gondolataira fókuszálunk, ezáltal lehetőségünk van a hozzáállásán pozitívan változtatni. Ezek átalakítása általában olyan megkönnyebbülést okoz, hogy a fizikai testről is könnyebben olvadnak le a plusz kilók. Az egészséges életmódra is tudunk vele ösztönzést adni annak, aki esetleg belső ellenállást érez a salátákkal és a sporttal kapcsolatban. Ezekhez az eredményekhez persze több idő szükséges, azaz több alkalmas, szakértővel történő konzultáció. A kopogtatás eredményességet nem befolyásolja, hogy milyen régóta áll fenn az adott probléma, mert leginkább attól függ, hogy mennyi időbe telik megoldani, hogy az adott téma mennyire összetett és szerteágazó” – állítja az EFT mester.

“Kedvenc területem a személyiségfejlesztés és a kreativitás, a személyes hatékonyság fokozása. Van egy mantrám is, ami nekem nagyon bevált: minél többet kopogtatok, annál kreatívabb és lelkesebb vagyok. Valószínűleg ennek köszönhetem, hogy egyszerre több, egymástól eltérő területen is tevékenykedem. Az EFT mellett az írás a másik fő profilom, dalszövegeket, novellákat, stresszoldással foglalkozó cikkeket írok. Klienseimnek és nekem is az EFT a leggyorsabb és leghatékonyabb módszer arra, hogy minél előbb visszakerüljek a harmonikus állapotomba” – foglalja össze a technika előnyeit Kotsy Krisztina stresszoldás szakértő.

Manga-Zoltán Zsófia

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>