A szerelmet megölheti a nagy korkülönbség?

A korkülönbség a boldogság akadálya lehet
A korkülönbség a boldogság akadálya lehet

Boldogok vagyunk. Éppen most kötöttük össze az életünket a tíz-tizenöt évvel fiatalabb szerelmünkkel és fiatalabbnak érezzük magunkat, mint valaha. Büszkék vagyunk a társunkra, magunkra, a kapcsolatunkra, az ágyban is szenvedéllyel szeretjük egymást. Olyan állapot, amit nagyon sokáig szeretnénk megőrizni, addig, amíg a halál el nem választ minket. Vagy mégsem? 

Csalódottság jelentkezik

Amerikai szociológusok tizenhárom éven keresztül vizsgálták 7682, tíz évnél több korkülönbséggel rendelkező pár életét. A párok minden évben egy részletes kérdőívet töltöttek ki kapcsolatuk akkori állapotáról. A tudósok megfigyelték azt a tendenciát, hogy a kezdeti lelkesedés után egy általános csalódottságérzet keletkezett.

Jövő és tervezhetőség

A házasság első időszakában a nagyobb korkülönbséggel rendelkező párok nagyon is elégedettek voltak a párkapcsolatuk minőségével. A szociológusok felfedeztek egy olyan tendenciát, hogy idővel, úgy a hatodik és a tizedik év között a helyzet megváltozik. Általában a pár fiatalabbik tagja az, aki csalódottabb a párkapcsolatát illetően. Ugyanis egy idősebb partner mellett nehezebb a jövő megtervezése. Előtérbe kerülhetnek életmódbeli, egészségügyi különbségek, amelyek a kezdeti szakaszban nem jelentettek problémát a pár tagjainak, viszont az évek múlásával egyre fontosabb tényezővé válnak.

Közös kassza

A másik fontos szempont a pénzügyi döntések differenciálásának a megtapasztalása. Máshogy kezeli a pénzügyeket egy fiatalabb és egy érettebb ember, több tapasztalattal rendelkező ember. Költségek és pénzköltés szempontjából is más a prioritás fiatalon, mint idősebb korban. Egy közel hasonló korosztályból kikerülő pár könnyebben egyezteti ezeket a pénzügyi kérdéseket, esetleg hasonló terveik is vannak, Így könnyebben egyezségre jutnak ezen a területen.

Tehát mielőtt belevágunk a nagy kalandba életünk jóval fiatalabb párjával, érdemes ezeket a kérdéseket komolyabban megvizsgálni és utána dönteni a közös életünkről.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>