Szén-monoxid mérgezés: így védekezhetsz a csendes gyilkos ellen

Egy szén-monoxid érzékelőt mindenképpen érdemes felszerelni
Egy szén-monoxid érzékelőt mindenképpen érdemes felszerelni

Javában tart a fűtésszezon, így nem árt megtennünk pár ezzel kapcsolatos óvintézkedést. Télen ugyanis fokozottan ki vagyunk téve a szén-monoxid mérgezés veszélyének. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ami a fűtőanyag égetése közben keletkezik. Ebből adódóan jelenlétét szinte lehetetlen észrevenni, hatása azonban halálos. Adunk néhány tanácsot, hogyan védekezhetsz szén-monoxid mérgezés ellen!

Hogyan védekezhetsz a mérgezés ellen?

A szén-monoxid mérgezés ellen a legjobb védekezés a megelőzés. Minden fűtésszezon indulása előtt (vagy akár most) vizsgáltasd meg a tüzelőanyag berendezéseket képzett szakemberrel! A gázkazán, a sütő, a kandalló és a kályha esetében is fontos, hogy a kémények jó állapotban legyenek, és ne tömődjenek el.

Lehetőség szerint válassz olyan berendezéseket, amik azonnal kivezetik a füstöt a házból. Telepítsd és tartsd karban őket a gyártó utasításainak megfelelően!

Sose járasd az autót üresben, amíg a garázsban vagy! Akkor se, ha nyitva van a garázs ajtaja. A szén-monoxid mérgezés hamarabb bekövetkezhet, mint gondolnád, ugyanis félig nyitott térben is gyorsan keletkezhet halálos mennyiségű gáz.

Ne hagyd figyelmen kívül, ha valamelyik családtagod a szén-monoxid mérgezés tüneteit mutatja! Főleg ha többen is hasonló panaszokkal küzdenek. Hogy megtudd, mik a szén-monoxid mérgezés tünetei, olvass tovább!

A mérgezés tünetei

Enyhe szén-monoxid mérgezés esetén fejfájást, szédülést, zavarodottságot, hányingert és ájulást is tapasztalhatunk. Hosszabb ideig tartó kitettség esetében azonban az enyhe szén-monoxid mérgezés is maradandó egészségkárosodáshoz, halálhoz vezethet.

Tovább nehezíti a dolgunkat, hogy a tünetek könnyen összetéveszthetőek a megfázás vagy gyomorrontás tüneteivel. Ennek ellenére, ha fennáll a szén-monoxid mérgezés kockázata, azonnal hagyjuk el a házat és forduljunk orvoshoz!

A kórházban könnyen kimutatható a szén-monoxid mérgezés, egy egyszerű vérvétel segítségével.

Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk róla, fennáll-e a szén-monoxid mérgezés veszélye, tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

  • Eltűnnek a tüneteim, amikor elmegyek otthonról és visszatérnek, ahogy hazaérek?
  • A háztartásban mások is panaszkodnak hasonló bántalmakra?
  • Használsz éppen tüzelőanyag égető berendezéseket?
  • Amennyiben igen, biztos vagy benne, hogy megfelelően működnek? Mikor voltak utoljára megvizsgálva?

Érzékelőt is telepíthetünk

Szén-monoxid mérgezés ellen érdemes beszerelni egy szén-monoxid detektort a lakásba. Azonban ne hagyatkozzunk egyedül a készülékre! Bár a technológia napról napra fejlődik, a detektorok száz százalékos hatékonyságának elérésére még várni kell.

(D.R.)                                                                                          A cikk forrása itt >>

Meleg otthon anélkül, hogy felcsavarnád a fűtést? Lehetséges!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>