Fogadj meg 5 tanácsot, és szellemileg friss maradsz!

Szellemi frissesség
Fontos a mentális egészség

Az idő haladtával egyre többet kell tennünk azért, hogy formában maradjunk, és ez nemcsak a fizikai erőnlétre vonatkozik. Ahogyan a testnek, úgy a szellemnek is szüksége van edzésre. A szellemi frissesség megőrzéséhez adunk most néhány tippet, amelyekkel 50 fölött is könnyen fitten tarthatod magad. 

1. Vegyél táncórákat!

Azoknál, akik hetente három-négy alkalommal táncolnak, 75 százalékkal alacsonyabb a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál az embereknél, akik egyáltalán nem táncoltak – állapította meg a New England Journal of Medicine orvosi magazin. “A tánc egy komplex tevékenység” – mondja Joe Verghese, a tanulmány vezetője. “Olyan tevékenységről van szó, amely javítja az agy vérellátását, és ezáltal az agyi kapcsolatokat. Emellett mentális kihívásokkal is jár.”

2. Kezdj el idegen nyelveket tanulni!

Azoknál a személyeknél, akik minimum két nyelvet beszéltek, négy és fél évvel később jelentkeztek a demencia tünetei, mint azoknál, akik csak egyet – jelent meg a Neurology magazin 2013-as tanulmányában. Más kutatások is azt mutatják, hogy a több nyelvet beszélő emberek jobban meg tudják osztani a figyelmüket.  A szakértők azt mondják, minél korábban érdemes elkezdeni idegen nyelvet tanulni, de ne feledd, hogy sosem késő nekiállni! Ha van unokád, akkor tanuljatok együtt, és így összekötheted a kellemest a hasznossal!

3. Folyamatosan tűzz ki célokat!

A célok kitűzése nemcsak, hogy segít elkerülni a depressziót, de alapvetően hozzájárul a hosszabb és egészségesebb élethez. Egy tanulmányban bebizonyították, hogy kétszer kisebb az Alzheimer- kór kialakulásának az esélye azoknál, akik folyamatosan célokat tűznek ki maguk elé, mint akik nem.

4. Élj társadalmi életet!

Idősebb korban ugyanolyan fontos, hogy sok időt tölts a barátaiddal és a családoddal,  mert ez is segít a szellemi frissesség megtartásában.  Azok, akik gyakrabban vesznek részt társas tevékenységekben, jobban teljesítenek mentálisan és jobbak a memória képességeik is. “A társas kapcsolatok összefüggésben vannak a szellemi frissességgel” – mondja Dr. Carey Gleason, a Wisconsini Egyetem klinikai neuropszichológusa.

5. Írj kézzel!

Igaz ugyan, hogy a világ egyre jobban a számítógépes írás felé halad, de van annak előnye is, ha valaki mégse ezt preferálja. A kézírás jót tesz az agynak, hiszen közben arra kényszerül, hogy egyből dolgozza fel a leírt információt. Vedd elő nyugodtan a papírt és a tollat, és biztasd erre a család fiatalabb tagjait is!

(H.N.)

A cikk forrása itt >>