Szelfi készítés 1×1 – Így készülnek rólad előnyös képek

Szelfi készítés

Nem hitted volna fiatalkorodban, hogy egyszer azzal fogsz foglalkozni, hogyan készíts magadról jó képeket, igaz? Pedig sokszor hasznodra válhat, ha előnyös fotókat tudsz lőni magadról: önéletrajzhoz, társkereső oldalakra vagy egyszerűen csak a közösségi média oldalakra. A jó szelfi készítése szerencsére nem ördöngösség, eláruljuk, mikre figyelj!

Kell hozzá megfelelő eszköz

Nem kell beszerezned egy méregdrága, csúcskategóriás okostelefont, de azért a 10 éves készülékedtől sem várhatod, hogy jó kamerával rendelkezzen.

Próbáld ki a telefonod időzítőjét is, ezzel sokkal könnyebb dolgod lesz. Először helyezd le a telefonod stabilan, majd nézd meg, pontosan hova is kellene állnod. Szintén ajánljuk figyelmedbe a szelfibotokat is. Miután ezzel messzebb tarthatod magadtól a kamerát, az elkészült kép is biztosan jobb lesz.

Ha pedig komolyan gondolod a dolgot, megéri befektetned egy pár ezer forintos tripodba – háromlábú szelfi készítő állványba -, aminek távirányítójával aztán tényleg szuper könnyen lőhetsz remek képeket.

Állítsd be a színteret!

Fotózd magad megfelelő szögből! Szelfit jellemzően enyhén felülről készítünk, de azért ügyelj rá, hogy ne tartsd túlzottan magasan a kamerád. Másrészről hacsak nem akarsz borzalmas arányokat és tokát varázsolni magadnak, alulról se fotózz. Időzítővel sokkal könnyebb a dolgod: így telefonod beállíthatod úgy, hogy a kamerája az egész alakodat viszonylag szemből lássa.

Ne állj háttal a fényforrásnak, mert így semmi nem fog látszódni belőled. Keress lehetőleg természetes fényeket, és helyezkedj velük szemben.

A szelfi készítés alapja, hogy pózolj…

természetesen! A legrosszabb szelfik ismérve, hogy messziről látszik rajtuk, mennyire beállítottak. Ne próbálj magadra kényelmetlen pozíciókat erőltetni, csak legyél önmagad.

….előnyösen! Néhány apró trükkel a legjobb oldalad mutathatod meg a fotókon. Ügyelj rá, hogy:

  • ne teljesen szemben állj a telefonoddal, vállaiddal egy kicsit fordulj oldalra, de nézz egyenesen a kamerába
  • ne húzd be a nyakad, told az állad egy egész picit előre
  • ne lógasd a karjaid a tested mellett, egy kicsit emeld meg, például tedd csípőre az egyik karod
  • mosolyogj természetesen!

+1: Bátran készíts rengeteg képet, utólag majd kiválogatod a legjobbakat.

Bánj okosan az utómunkával!

A csillámló, pillangós, virágos és hasonló effektek használata a legrosszabb, amit tehetsz. Ugyanígy nem ajánljuk a túlzott szerkesztést sem, messziről látszik egy képen, ha szét van retusálva. Mindemellett egy-egy jól megválasztott filterrel, a fényerő-kontraszt utólagos javításával valóban szinte csodákat tehetsz a képpel.

Ha még nem hallottál Annie Leibovitzról, most megismerheted a fotósok királynőjét!

Kiemelt kép forrása: People photo created by lookstudio – www.freepik.com