Szelén – a nélkülözhetetlen ásványi anyag

A szelén a szervez számára fontos ásványi anyag

Ha nem is mondhatjuk általánosságban, de a legtöbben biztosan tisztában vannak a vitaminok fontosságával, azonban a vitaminok mellett az ásványi anyagoknak éppúgy nagy szerepe van a szervezet megfelelő működésében. Az ásványi anyagok hiánya gyakran a szervezet megbetegedéséhez vezet, így igazán fontos a vitaminok mellett a megfelelő ásványi anyag pótlására is kellőképpen odafigyelni.

Az ásványi anyagok, vagy más néven bioelemek nélkülözhetetlenek a hormonok és az enzimek felépítéséhez egyaránt, valamint a szervezetbe vitt mennyiségük mellett fontos az arányukra is odafigyelni. Az ásványi anyagok a szervezetünk fontos építőkövei, amelyek között találhatjuk a számos biológiai folyamathoz szükséges szelént is.

A szelén feladata, szerepe

szelén egy fontos antioxidáns, amely igazán sokoldalú hatással rendelkezik. Nélkülözhetetlen a látáshoz, a növekedéshez, a termékenységhez, a máj működéséhez, továbbá a haj és a bőr karbantartásához egyaránt. Emellett a szelénnek szerepe van a
higany és az arzén megkötésében, valamint képes lassítani a szövetek öregedési folyamatait is. A szelén tehát többféle módon is hatással van a szervezetünk működésére:

  • Kiemelkedő antioxidáns, amely képes közömbösíteni a káros szabad gyököket. A szelén több jótékony hatása is köszönhető antioxidáns tulajdonságának.
  • Fontos szerepet játszik az immunrendszer hatékony működésében, továbbá hatékonyan képes hozzájárulni a pikkelysömör, a herpesz és az övsömör elleni védelemhez.
  • Jótékony hatással van a haj egészségének fenntartására, a korpásodás kezelésére, valamint lassítja a haj őszülését. A szelén továbbá képes lassítani a szövetek öregedési folyamatait is.
  • Fontos a férfiasság megtartásának szempontjából, hiszen szerepe van a férfi ivarszervek működésében.
  • Jótékony hatású a nők számára is elsősorban a klimax idején, hiszen a szelén segítségével enyhíthetők a rossz közérzet és a hőhullámok egyaránt.
  • Vérrögképződés gátló hatású, így képes csökkenteni a szélütés és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Fokozza a HDL (jó koleszterin) arányát a vérben, miközben csökkenti az LDL (rossz koleszterin) szintjét.
  • Támogatja a hasnyálmirigy egészséges működését.
  • A szelén megfelelő pótlásával megelőzhető az időskori csökkenő látás és az esetleges kialakuló vakság, a szürkehályog és az ideghártya sárgafoltjának károsodása.
  • Elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő és egészséges működéséhez.

Látható, hogy a szelén számos folyamat megfelelő működéséhez szükséges, így elengedhetetlen, hogy a megfelelő mennyiségben figyeljünk a pótlására.

A szelén hiánya és forrásai

Ahogy a vitaminhiány esetén betegségek és egészségügyi panaszok alakulhatnak ki, úgy az ásványi anyagok hiánya is panaszokat okozhat. A nem megfelelő szelén tartalom, vagyis a szervezet szelén hiánya esetén kialakulhatnak szívizom rendellenességek, hasnyálmirigy betegségek, pajzsmirigy betegségek és nemzőképesség zavar is. Továbbá érezhetünk nagy mértékű fáradtságot, izomgyengeséget és az immunrendszer megfelelő működésének csökkenését is tapasztalhatjuk.
A megfelelő szelén pótlás fontos lehet a szív- és érrendszer védelme érdekében dohányzók számára, valamint 50 éves kor felett, továbbá ajánlott a várandósság idején, a pajzsmirigy betegségben szenvedők számára, valamint hasnyálmirigy panaszok esetén is. A nemzőképességben betöltött jótékony hatásának köszönhetően a férfiak, valamint a klimax idején a hölgyek számára is pozitívan alkalmazható.

Természetes szelén forrás a brokkoli, a paradicsom, a hagyma, a zab, a búzakorpa, a búzacsíra, a barna rizs, valamint tenger gyümölcsei és tonhal rendszeres fogyasztásával is hozzájuthatunk ehhez a fontos ásványi anyaghoz. Azonban a szelén megfelelő mennyiségben hatékonyan pótolható szelén tartalmú táplálékkiegészítők fogyasztásával is.