Számolj le végleg a cukorral, próbáld ki helyette a glicint édesítőként

Így használd a glicint édesítőként

Rég eltervezted már, hogy elhagyod a cukrot a mindennapjaidból, de nem tudod, mit használj helyette? Megmutatjuk: a glicin édesítőszerként is remek, de egészségügyi hatásai sem utolsóak. Cikkünkben közelebbről is megismerkedhetsz vele.

Igazi csodaszerként hat kívül-belül

A glicin valójában egy aminosav – fehérje -, amit a szervezet maga is előállít. Miután egy fontos kollagénösszetevőről beszélünk, a dietetikusok önmagában is javasolják a fogyasztását. Biztosan fel is kaptad a fejed a “kollagén” szóra, hiszen köztudott, hogy az idő előrehaladtával a szervezet kollagéntermelése lelassul, majd leáll, pótlásáról ezért neked kell gondoskodnod.

De sok más szempontból is remek hatása van szervezeted egészségére:

  • megszépíti a bőröd, a körmöd és a hajad
  • egyes kutatások szerint méregtelenítő hatású
  • esténként fogyasztva altató hatással bír
  • jó hatással van az idegrendszer működésére

De térjünk át cikkünk fő témájára is: Hogyan használhatod a glicint cukor helyett?

Így működik a glicin édesítőszerként

Talán az első és legfontosabb tulajdonság, hogy sok egyéb édesítőszerrel ellentétben a glicinnek nincs mellékíze. Nem fogod tehát kiérezni a süteményből, és nem kell átszoktatnod rá magad.

Édesítőereje a cukoréval nagyjából azonos, ráadásul hőálló is, így sütemények sütéséhez is használhatod.

Teheted kávéba, teába, használhatod sütéshez-főzéshez is. Lényegében ugyanúgy tudod alkalmazni, mint a cukrot – csak közben sokat teszel egészségedért is.

Miután a szervezet fehérjeként kezeli, nem üres kalóriákat viszel be a fogyasztásával. További előnye, hogy lassan szívódik fel, ezáltal nem dobja meg a vércukorszinted. A fehérje ráadásul alakod tónusossá tételében is szerepet játszik (persze ehhez edzésre is szükség van), diétában is jó társad lesz tehát.

Jó hír az is, hogy kíméli a gyomrot – ez főként az érzékeny gyomrúaknak fontos, hiszen sok más édesítőszer okozhat panaszokat.

Ismerj meg más alternatívákat is!

Rengeteg cukor helyettesítésére alternatívát találsz, amik közül aszerint válogathatsz, hogy mire használnád. Ha például sütésre használnád, keress olyan cukorpótlót, ami hőálló – ilyen a a stevia. Korábbi cikkünkben részletesen is bemutattuk a legismertebb természetes édesítőszereket, itt elolvashatod, ha még nem tetted:

Természetes édesítőszerek cukor helyett – finoman, egészségesen

Forrás: Szabó Gál Bence, Greenlife