Számodra mit jelent a szabadság? Fogalmazd meg, hogy elérhesd

A szabadság jelentése: neked mit jelent, hogy éred el?

Te is vágysz a szabadságra, igaz? De elgondolkoztál már azon, hogy mit is jelent számodra pontosan? Anyagi függetlenség kell hozzá, magabiztosság, a külső körülmények elengedése? Érdekes, hogy mindannyiunk számára sajátos lehet a szabadság jelentése, mégis mind egyformán vágyunk rá.

Az vajon szabadság, ha nem kell dolgoznod vagy inkább az, ha olyan munkát végzel, amit szeretsz? Szabadság, ha óriási telkeden nyugalomban élsz vagy sokkal inkább emberek között találod meg, amit keresel?

Fogalmazd meg, hogy számodra mi is a szabadság jelentése

Ez ugyanis az első lépés ahhoz, hogy elérhesd. Hoztunk is néhány érdekes gondolatot róla:

“Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.”

-Rousseau így fogalmazta meg a szabadság jelentését. Igen könnyen egyet is érthetsz vele, hiszen biztosan Te sem érzed magad szabadságod csúcsán, amikor olyan dolgokat kell tenned, amikhez az égvilágon semmi kedved. Azért azt tegyük hozzá, hogy ez bőven függ a körülményektől is! Hiába nincs kedved a konyhában robotolni, örömmel teszed, hiszen a családodért csinálod, a szeretet vezérel.

De térjünk vissza az eredeti elgondolásra: meg kell tanulnod nemet mondani! Hidd el, sokkal könnyebb lesz az életed, ha elsajátítod ezt a remek tudást.

“Ha többé már nem hagyod, hogy mások szavai vagy tettei határozzák meg, hogyan érzed magad, akkor vagy szabad.”

-Sándor Alexandra szabadságfelfogását is érdemes megfontolni: akkor vagy igazán szabad, ha jól érzed magad a bőrödben, és akkor érzed jól magad a bőrödben, ha nem mások véleménye határozza meg az önképed. Nagyon fontos önismereti gondolat ez – van is mit fejlődnöd még ezen a téren, igaz?

Másrészt Edith Eger a szabadság jelentésében is a döntések fontosságát hangsúlyozza. Ebből a szempontból a szabadság benned lakozik, ahhoz pedig, hogy megleld, meg kell tanulnod elengedni a külső körülményeket. Legutóbbi cikkünkben erről is írtunk, miután a körülmények elengedése stresszkezelés szempontjából is fontos. Pótold itt:

Stresszkezelési technikák, amikkel kiürítheted az agyad

Hasonló illúzió a boldogság is, amit mindannyian keresünk (kergetünk) anélkül, hogy tudnánk, pontosan mit is takar. Korábbi cikkünkben ezt a témát is boncolgattuk:

Te is a boldogság megnyugtató állapotát keresed?