Szakíts magadra időt! – Így lehet a self-care a mindennapjaid része

A napi rohanásban, a rengeteg tennivaló közepette csak egy dologról szoktunk megfeledkezni: magunkról. Pedig ha nem töltöd vissza az energiáid, lemerülsz és sokkal kevésbé tudsz hatékonyan működni. Arról nem beszélve, hogy különféle lelki problémáknak és betegségeknek is kiteszed magad. Nem kell ám óriási dolgokra gondolnod, amikor a self-care fontosságáról olvasol. Cikkünkben bemutatjuk, mi minden lehet a self-care rutinod része!

Mi egyáltalán a self-care?

Szándékosan nem használjuk a magyar nevét, hiszen nem nagyon van. Mindazonáltal az önmagadról való gondoskodás jól leírja, hogy miről van szó. Ide tartozik minden, amivel magadért teszel: az egészséges táplálkozás, a jó alvás, a kikapcsolódás, a hobbik, a szeretteiddel töltött idő és stb.

Érdemes időt szánnod ezekre a tevékenységekre, hiszen a self-care rendszeres gyakorlásával sokkal kiegyensúlyozottabb, boldogabb, egészségesebb leszel. Hogyan kezdj bele?

Így kezdj neki a self-care rutinod kialakításának

Ha még csak most ismerkedsz a dologgal, kezdd kicsiben:

Törekedj a valóban pihentető alvásra! Alakítsd úgy a napjaid, hogy legalább közeledni tudj az ajánlott 7-8 óra alvás felé. Lefekvés előtt már ne egyél cukros, nehéz vagy zsíros ételeket. Tedd el a telefonod, az ágyban már maximum egy jó könyvet olvasgass.

Mozogj! Nem kell rögtön edzened, az is remek, ha sétálsz, kertészkedsz. A mozgásnak itt elsősorban a stresszcsökkentő-, valamint a hangulatra gyakorolt hatása a fontos – persze a számos egyéb jótékony hatás mellett.

Tanulj meg nemet mondani! Rengeteg kellemetlenségtől, tehertől és felesleges stressztől mented meg magad, ha megtanulsz nemet mondani bizonyos dolgokra. Az így keletkezett időt pedig fordíthatod magadra. Összességében csak jól járhatsz vele.

Tölts időt a természetben! A stresszcsökkentés nagyon hatásos módja a természetben való töltekezés. Az őszi időjárás épp ideális a nagy sétákhoz, kiránduláshoz – használd is ki!

Étkezz egészségesebben! A self-care nem csak a lelki és mentális töltekezésről szól, fontos eleme a tested gondozása is. Az egészséges táplálkozás számtalan betegség kialakulásának kockázatát csökkenti, ráadásul a hangulatodra és produktivitásodra is jótékony hatással van.

Néha csinálj semmit! Nincs ember, akinek ne jutott volna még eszébe, hogy milyen jó lenne semmit csinálni – és így is van! Időnként tegyél félre mindent és csak legyél. Hessegesd el a gondolatokat, hogy mi mindenre kell még időt szakítanod, és csak kapcsolj ki pár percre.

A pozitív pszichológia segít, hogy teljes, boldog életed legyen

Forrás: PsychologyToday

Kiemelt kép forrása:
Woman photo created by freepik – www.freepik.com