Stresszoldó boldogsághormon: a gyöngy

Gyöngykarkötő

A 21. század a kényelemé. Szeretjük, ha gépek végzik el helyettünk a házimunkát, egyre több készterméket veszünk. Azért is fizetünk, amit otthon mi magunk is meg tudnánk csinálni. A késztermékekért ráadásul sok esetben még csak boltba sem megyünk el, két kattintással megrendeljük őket. Ebben a világban első hallásra érthetetlennek tűnik, hogy hódít a gyöngyfűzés – sokan hódolnak manapság is ennek a hobbinak. A gyöngyfűzés divatját éli napjainkban, lássuk, miben rejlik a titka.

Sportos is lehet egy gyöngysor

Kezdjük a talán legfontosabbal, a gyöngy szépségével. Kerek formájával és sima, fényes felületével tökéletességet sugall. Nem véletlen, hogy a gyöngyből készült ékszerek története ezeréves, sőt, már az ősemberek is szívesen hordtak felfűzött bogyókat, kavicsokat. Már akkor is a mindennapi viselet része volt, s nem csak szépsége miatt, sok esetben gyógyító hatást is tulajdonítottak a felfűzött szemeknek.
Nincs ez másként ma sem: egy jól kiválasztott, ruhához passzoló gyöngysoros nyaklánc és karkötő, egy gyöngy a fülben tökéletessé teszik megjelenésünket. A különböző gyöngyfűzési technikáknak köszönhetően ráadásul könnyen sportossá is varázsolható akár az egyébként elegáns stílust képviselő gyöngysor. Fűzés és díszítés kérdése: ugyanabból a típusú gyöngyből készülhet csinos, ünneplőhöz illő gyöngysor nyaklánc és karkötő, hétköznapi viselet és sportos változat is. A gyöngy örök divat, időtálló szépség.

Gyöngyfűzéssel a kézügyességért

Ha nem érjük be a boltban kínált, sablonos, tömeggyártott gyöngy ékszerekkel, könnyen készíthetünk magunknak igazán egyedi gyöngyös darabokat. A gyöngyfűzéssel nem csak személyiségünkhöz tökéletesen passzoló ékszereket nyerünk ráadásul, hanem tartalmas kikapcsolódást is. A gyöngyfűzés stresszoldó hatású. A gyöngyökkel való foglalkozás, a gyöngysoros ékszer megtervezése és megvalósítása közben az ember megnyugszik, s közben fejleszti, szinten tartja a kreativitást és a kézügyességet is, kordában tartja a kéz finom motorikáját.

A művészet, a kézműveskedés régóta ismert stresszoldó módszer, terápiás céllal is alkalmazzák a gyöngyfűzést is. A gyöngyök gondos kiválasztása, az ékszer megálmodása, a gyöngyszemek felemelése és felfűzése, az újabb és újabb gyöngyfűző technikák elsajátítása és gyakorlása közben gondolataink elterelődnek a gondokról, problémákról, megoldandó feladatokról. Az agyunk kikapcsol, töltődik, a szellem felfrissül. Amikor aztán a kezünkben látjuk azt, amit elképzeltünk, boldogság, elégedettség tölt el bennünket, sikerélményünk van. Mindezek után könnyebben megy a gondolkodás, a munka.

Spórolunk is azzal, ha ékszereinket mi magunk készítjük. Több ékszert is készíthetünk egy boltban kínált árán, akár minden ruhánkhoz lehet külön ékszerszettünk. Mi választhatjuk ki az alapanyagul szolgáló gyöngyöket, s ugyanolyanból készíthetünk egész ékszerszetteket is, így nem kell többet nyaklánchoz passzoló fülbevalót keresnünk és kedvenc darabjaink miatt sem kell szomorkodnunk, ha elszakad – secperc alatt újra tudjuk fűzni.

Gyógyhatással bíró szépség

A gyöngyök között különleges helyet foglalnak el azok a kövek, amelyeknek gyógyhatást tulajdonítanak. Szinte minden problémára van már pozitívan ható kő, ásvány, gyöngy. Vannak többek között bizonyos fájdalmakat enyhítő kövek, van, amelyik az álmatlanságra ígér gyógyírt, míg másik fajta gyöngy a termékenységet fokozza vagy az immunrendszert erősíti. Azok, akik ezeknek a megfigyeléseknek, tapasztalatoknak jelentőséget tulajdonítanak, általában úgy állítanak össze egy-egy ékszerkreációt, hogy alapanyagul olyan gyöngyöket választanak, amelyek segíthetik őket éppen aktuális problémák leküzdésében.

Gyöngyös meglepetés saját kézzel

Ajándéknak is kitűnő egy gyöngy ékszer, ha ismerjük viselője stílusát, akkor egy gyöngysoros karkötővel nem hibázhatunk. A manapság nagy népszerűségnek örvendő anya-lánya, nővér-húg és barátnős páros karkötőknek is óriási pluszt ad, ha mi magunk készítjük őket. Így lehet egyedi a gyöngysorunk – utánozhatatlan, mint a kapcsolatunk.

Gyöngykarkötő apák napjára