Stresszkezelési technikák, amikkel kiürítheted az agyad

Stresszkezelési technikák a nehéz időkra

Van az úgy, hogy egyszerűen soknak érzed a világod. Belefáradsz a tennivalókba, a megoldandó feladatok véget nem érő sorába. Ilyenkor a fokozott stressz miatt mentálisan és lelkileg is lemerülhetsz. Ezek az egyszerű stresszkezelési technikák segítségedre lesznek, hogy ismét önmagad lehess és folytatni tudd a mindennapjaid.

Vesd be a következő stresszkezelési technikákat!

Gyakorolj önegyüttérzést! Annyiszor halljuk, hogy legyünk empatikusak embertársainkkal, de olyan kevés szó esik az önegyüttérzésről. Pedig magaddal szemben is türelmesnek, elnézőnek kell lenned.

Valami nem úgy sikerült, ahogyan szeretted volna? Semmi baj! Nem tudsz úgy teljesíteni, ahogy elvárnád magadtól? Előfordul! Az önmarcangolás helyett fogadd el, hogy te is ember vagy – hibázol, elfáradsz, néha pedig rossz döntést hozol. Inkább tanulj belőle és haladj tovább!

Válts látásmódot! Ha úgy érzed, hogy nyomaszt a rengeteg stressz, érdemes kicsit máshogy szemlélned a dolgot. Ennek az első lépése, hogy elfogadd azt, ami körülötted történik. Amint ezt megteszed, máris egészében szemlélheted a képet: mi az, amire ráhatásod van és mi az, amire nincs?

ad

Az utóbbit engedd el, ne pocsékold feleslegesen az energiáid olyanra, amivel amúgy sem tudsz mit kezdeni. A legfontosabb stresszkezelési technikák arra épülnek, hogy el tudd engedni a dolgokat.

Másrészről azt is tudatosítsd magadban, hogy mindazokra, amikre nincs ráhatásod kívül, annál inkább van ráhatásod belül. Tehát ha a helyzeten vagy körülményen nem is tudsz változtatni, azon igen, hogy miként reagálsz rá.

Túlgondolás helyett kapcsold ki az agyad!

Annyi a teendő, hogy azt se tudod, hirtelen mihez kapj? Kicsit állj meg mindennel és pihenj! Talán paradoxnak tűnik, de túlhajszoltan és fáradtan úgysem fogsz tudni jó munkát végezni, csak magad sanyargatod. Ha viszont helyette egy kis időt magaddal foglalkozol és hagyod, hogy feltöltődj, sokkal hatékonyabban fogod tudni folytatni a to do listád. Mit csinálj helyette? Bármit, ami elégedettséggel tölt el:

Itt a szép idő, sétálj egy nagyot! A természet csodálatos hatással van az elfáradt lelkedre, stressz ellen is szuper orvosság. Nem kell egész napos kirándulásokra gondolnod, kezdetnek elég egy fél óra – óra séta a környéken.

Pakolj kicsit otthon! Szörnyen megnyugtató érzés tud lenni, amikor a mindennapok káoszában egy olyan dolog van, amire igazán hathatsz: otthon úgy tehetsz rendet, úgy alakíthatsz ki egy rendszert, ahogyan csak szeretnéd. A végén pedig elégedetten szemlélheted az otthonod, ahol minden éppen úgy alakult, ahogyan te azt megtervezted. Érdekes tehát, de a rendrakás és az otthon újrarendszerezése remek stresszkezelési technikák.

Tanulj többet a self-care fontosságáról korábbi cikkünkből:

Szakíts magadra időt! – Így lehet a self-care a mindennapjaid része

Kiemelt kép forrása:Stressed woman photo created by karlyukav – www.freepik.com