Stressz ellen próbálj ki egyszerű relaxációs technikákat!

Relaxációs technikák stressz ellen

Az elmúlt két év nehézségei után nem úgy tűnik, mintha a világ megnyugodna körülöttünk. A nehezebb időszakokban – akár magánéleti vagy munkahelyi problémák, illetve külső tényezők okozzák – könnyen felütheti a fejét a stressz, a szorongás. Tegyél ellene tudatosan, ismerj meg néhány egyszerűen megtanulható relaxációs technikát!

Könnyen elsajátítható relaxációs technikák, amiket te is próbálj ki!

Nem is gondolnád, hogy a légzésnek milyen ereje van. A nap folyamán általában felületesen lélegzel, ha pedig stresszes helyzetbe kerülsz, a légzésed felgyorsul. Ilyenkor remek megoldás légzőgyakorlatokat alkalmazni, amik alapja a mély, egész tested átjáró légzés. Ezzel ugyanis aktiválni tudod a paraszimpatikus idegrendszered, ami egyenes út a megnyugváshoz. Korábbi cikkünkben bemutattunk néhány egyszerűen elsajátítható légzőgyakorlatot, próbáld ki őket:

Nyugtató légzőgyakorlatok, amiket bármikor bevethetsz a stressz ellen

A feszültség forrását sokszor külső tényezők okozzák, ahogy azt elmúlt időszakban is bőven megtapasztalhattuk. Ilyenkor fontos szem előtt tartanod, hogy:

  • Természetes, ha feszültté válsz
  • Időnként engedd meg magadnak, hogy átéld az érzéseid
  • Ugyanakkor keresd meg az összhangot, ne vonódj be túlságosan
  • Tartsd szem előtt, hogy az aggodalmad, feszültséged a külső körülményeken nem tud változtatni, úgy is mondhatjuk, hogy csak magadnak okozol plusz nehézséget.

Épp ilyen esetekben hasznos relaxációs technika a befelé figyelés is. Na nem kell rögtön meditációra gondolnod, ennél sokkal könnyebben elsajátítható módszerek is vannak. Próbáld ki a következőt:

Vegyél mély levegőket az orrodon, fújd ki a szádon. Próbálj olyan mélyen lélegezni, hogy a tüdőd és hasad is megtöltse. Közben pedig figyelj:

5 dologra, amit látsz

4 dologra, amit meg tudsz érinteni

3 dologra, amit hallasz

2 dologra, aminek érzed az illatát

1 dologra, aminek érzed az ízét

Az érzékszerveidre való koncentrációval automatikusan befelé figyelsz és el tudod csendesíteni a külvilágot. Ha időközben kósza gondolatok jutnak eszedbe, csak hessegesd el őket, és folytasd a befelé figyelést. Hamarosan pedig érezheted is, hogy megnyugszol és a világ zaja sem nyom annyira.

Szeretnéd rendszeresen beépíteni az életedbe a relaxálást? Az autogén tréning jó módszer erre azok számára is, akik a meditáció spirituális oldalával kevésbé tudnak azonosulni. A pszichológusok által is szívesen alkalmazott relaxációs módszert kifejezetten ezzel foglalkozó képzéseken tudod elsajátítani, utána pedig magad is bármikor bevetheted otthon. Olvass róla többet:

Az autogén tréning segít megszabadulnod a válladat nyomó tehertől

 

Az érzékszerveket használó relaxációs technika forrása: Mélylevegő Projekt.