Sportfotózás – Ötletek és tanácsok

Sportfotózás

Gyermekeinek, barátainak vagy csapattársainak sportfotózása nagyszerű módja annak, hogy akciódús emlékeket örökítsen meg, miközben szórakozik az eseményen. Fényképezőgéppel inkább az izgalmak kellős közepén lehet egy sporteseményen, mint hogy a pálya szélén üljön (persze képletesen – maradjon a pályán kívül). Ez a cikk számos sportfotózási tippet tartalmaz, amelyek segítségével javíthatja fényképei minőségét, és jobb akcióképeket készíthet játékokon és eseményeken.

Használjon gyors zársebességet

Ha le szeretné állítani a cselekvést, akkor a fényképezőgép zársebességének 1/500 s és 1/2000 s között kell lennie. Minél gyorsabban mozog a téma, annál gyorsabbnak kell lennie a zársebességnek. Például úszásnál megúszhatja viszonylag lassú záridővel, futballnál viszont nem.

Tervezze meg lőállásait

Általánosságban elmondható, hogy olyan helyzetben szeretne lenni, hogy az alany önnel szemben legyen. Például egy pálya találkozása során lőnie kell egy kanyar felé a pályán, hogy lássa a futókat frontálisan.

Használjon teleobjektívet

Egy belépő szintű telefotó zoomobjektív manapság körülbelül 200 dollárba kerül. Az 55-200 mm-es f/4-5.6-hoz hasonló sok rugalmasságot biztosít a felvételeknél, miközben az ésszerű költségvetésen belül marad. Ha frissíteni szeretne, nézzen meg egy 70-200 mm-es f/2.8-at.

Ismerje meg az expozíciót

Annak megértése, hogy a zársebesség, a rekeszérték és az ISO hogyan befolyásolja a képeket, alapvető fontosságú ahhoz, hogy a fotózás a pillanatfelvételeken túlmutató legyen. Sportfotózáshoz általában gyors zársebességgel, nagy rekeszértékkel és a világítástól függően változtatható ISO-értékkel rendelkezik.

Sportfotózás

Photo 79867821 © Matimix | Dreamstime.com

Figyeljen arra, ami Ön körül történik

Saját biztonsága érdekében a legjobb, ha a rendezvényen forgatva tartja a fejét. A képek ellenőrzése (csimpángolás) vagy a telefon nézése jó módja annak, hogy eltaláljon egy labdát, vagy hogy egy játékos belezuhanjon. Hagyja ezt a dolgot, amíg az esemény véget nem ér.

Használjon nagylátószögű objektívet

Attól, hogy a legtöbb sportfotó teleobjektívvel készült, még nem jelenti azt, hogy mindegyiknek így kell lennie. Használjon nagylátószögű objektívet, hogy érdekesen pörgesse fel képeit, és érezze úgy a nézőt, mintha ott lenne a pályán.