Sós gesztenyét készítettél már? Mutatunk egy különleges receptet!

A gesztenye elkészítése pofonegyszerű
A gesztenye elkészítése pofonegyszerű

A sült gesztenye illata mindenkit a téli, ünnepi hangulatba varázsol. Ugyanakkor nem érdemes itt megállnunk. A gesztenye ezerféleképpen elkészíthető, így bármikor helye van a tányérunkon. Pörköltben, tésztákhoz és pudinghoz is kiváló alapanyag. A gesztenye változatosabb, mint gondolnánk, na de lássuk, mi mindent érdemes még tudni róla!

Gesztenye történelem

A gesztenye a Római Birodalom térhódításával terjedt el az egész kontinensen. Dél-Európából indult útjára, ahonnan elért Nagy-Britanniába és a Kárpát-medencébe is. A kis, fényes termések annak köszönhették népszerűségüket, hogy sokoldalúan felhasználhatók édes és sós ételekhez egyaránt.

Hol találjuk?

A gesztenye ősszel érik, így ha szeretnéd magad begyűjteni, októbertől érdemes járni utána az erdőket. A tüskés héjától legkönnyebben úgy szabadulhatunk meg, ha a cipőnk talpával finoman rálépünk, és gurítunk rajta egyet. Ettől a héj felnyílik, és a kibukkan belőle a termés.

A gesztenye szezon csak rövid ideig tart, azonban konzerv és vákuum csomagolású verziókkal is találkozhatunk a boltok polcain. Sőt, szárított gesztenye is kapható, ezt azonban fogyasztás előtt érdemes egy estére vízbe áztatni.

450 gramm friss, hámozatlan gesztenye 175 gramm szárított és 350 gramm vákuumozott termésnek felel meg. Az előre csomagolt, pürésített változat (natúr vagy édesített) szintén jó választás, ha megspórolnánk néhány órányi feldolgozási időt.

Hogyan készítsük el a gesztenyét?

A friss gesztenye magas csersavtartalma miatt nem fogyasztható nyersen. Pörköléshez és főzéshez első körben el kell távolítani a szúrós héját, majd egy kis bemetszést kell ejteni a magon. Amennyiben kihagyjuk a második lépést, a magok melegítés hatására felrobbannak.

A gesztenye pörkölésekor azonban hagyjunk meg egyet bemetszés nélkül! Amikor az felrobban, tudhatjuk, hogy a többi gesztenye is elkészült. A még meleg gesztenyéket bújtassuk ki a kemény héjból és már ehetjük is! Fontos, hogy ne várjuk meg a hámozással, amíg kihűl, hidegen ugyanis a héj rátapad a bélre, így lehetetlen eltávolítani.

Felhasználás

A gesztenye kellemes, földes ízt ad a sós ételeknek. Előszeretettel használják levesekbe, sőt húsok mellé köretnek is, krumplipüré helyett. Édességekben a gesztenye lisztként is szolgál, vagy csokoládéval párosítva alkothat tökéletes desszertet. Íme, egy nálunk kevésbé elterjedt, mégis kipróbálásra érdemes gesztenye recept!

Sós gesztenye rolád

forrás: www.bbcgoodfood.com
forrás: www.bbcgoodfood.com

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 evőkanál vaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 15 g zsálya apróra vágva
  • 200 g főtt gesztenye
  • 100 g mogyoró
  • 100 g zsemlemorzsa
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • 2 nagy felvert tojás

Hozzávalók a borításhoz:

  • vaj
  • 15 szál bacon
  • néhány egész zsályalevél

Elkészítés

Melegítsük fel a vajat, majd alacsony lángon negyed órán át főzzük benne puhára az apróra vágott hagymát. Egy percre adjuk hozzá a zsályát, majd öntsük át az egészet egy nagy keverőedénybe. Daráljuk apróra a gesztenyét és a mogyorót, majd adjuk a hagymához. Keverjük a többi hozzávalót is egy csipet só és bors kíséretében az edénybe, és oszlassuk el egyenletesen.

Tépjünk le egy nagy adag fóliát, és vajazzuk ki a közepén egy 30×40-es téglalapban. Helyezzük rá a bacon csíkokat úgy, hogy azok kissé fedjék egymást. Tegyük bele egy őzgerincformába, majd kanalazzuk bele a tölteléket. A fólia segítségével tekerjük körbe és csomagoljuk be. Pihentessük a hűtőben.

Előmelegített sütőben süssük a befóliázott roládot 180 fokon harminc percig. Ezután távolítsuk el a fóliát, és melegítsük tovább a sütőt 200 fokra. Tegyük vissza a tekercset még fél órára, amíg ropogós nem lesz a külseje. Melegen, vastag szeletekre vágva tálaljuk zsályával és ízlés szerint vajjal.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Naspolya, az elfeledett, de annál különlegesebb téli gyümölcs

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>