Skandináv krimi ajánló, ha szeretnél rettegni

Skandináv krimi
Skandináv krimi

A skandinávok irigylésre méltóan vészelik át a kemény, hideg teleket. Ilyenkor bevackolják magukat a kandalló elé, gyertyát gyújtanak és vastag zoknit húznak egy izgalmas krimi társaságában. Ha te is hasonlóan képzeled el téli estéket, válassz könyvet a skandináv krimi listánkról! 

Peter Hoeg: Smilla kisasszony hóra vágyik

Smilla, a harminchét éves féleszkimó, aki egyedül él Koppenhágában, az egyik legvagányabb hősnő, akit ismerünk. Amikor holtan találják a szomszédjában élő kisgyereket, Smilla követni kezdi a hóban talált lábnyomokat. A nyomok viszont sokkal messzebb vezetnek, mint a kisfiú halála.

Henning Mankell: A gyilkosnak nincs arca

A könyv Kurt Wallander rendőrfelügyelő tizenegy kötetből álló kalandjainak első állomása. Egy idős házaspárt meggyilkolnak a farmjukon, Wallander pedig nyomozni kezd. Válaszok helyett azonban csak egyre több rejtélybe ütközik, miközben magánéleti problémái is megoldásra várnak.

Camilly Lackberg: Jéghercegnő

A jéghercegnő egy vérbeli skandináv krimi. Erika az életrajzíró, visszaköltözik a tengerparti kisvárosba, hogy átvegye szülei örökségét. Az érkezés azonban kellemetlen meglepetéseket tartogat. Legjobb barátnőjét holtan találják a jeges fürdőkádban, öngyilkosságnak beállítva a tragédiát. Erika, ahogy írni kezdi az áldozat életrajzát, sokkal több titkot fedez fel róla, mint amire valaha számított.

Jo Nesbo: Hóember

A Hóember Harry Hole nyomozó kalandjainak hetedik és egyben legizgalmasabb kötete. A detektív egy sorozatgyilkos nyomába ered, akinek kézjegye, hogy minden tetthelyen egy hóembert hagy maga után. A könyvből idén ősszel film is készült Michael Fassbender főszereplésével.

Anne Holt: 1222

Hóvihar miatt elakad a Bergen és Oszló között közlekedő vonat. Az utasok egy elhagyatott szállóban találnak menedéket, reggelre azonban egyiküket meggyilkolják. Tökéletes skandináv krimi hangulatot biztosít a bezártság nyomasztó érzése és a feszültség, hogy vajon mikor sújt le újra a gyilkos.

Stieg Larsson: A tetovált lány

A tetovált lány hozta meg a sikert, amitől a skandináv krimi az egész világon betört a köztudatba. Népszerűsége nem véletlen, hiszen tökéletesen ötvözi a családi dráma, a misztikum és a bosszú elemeit a bonyolult gazdasági kapcsolatok világával.

(D.R.)

Cikk forrása itt >>