Így birkózz meg kezelhetetlen kamasz gyereked sötét oldalával

A kezelhetetlen kamasz igazi kihívás a szülőknek
A kezelhetetlen kamasz igazi kihívás a szülőknek

Nemrég még krokodilkönnyeket hullatott, ha egyedül hagytad a nagymamánál, ma már a szobájából is kizár. Olykor felesel, kiabál vagy rád csapja az ajtót. Úgy érzi, már felnőtt, azonban ne tévesszenek meg tévhitei: az igazi nevelés csak most kezdődik. Lássuk, hogyan lehet megbirkózni egy kezelhetetlen kamasz sötét oldalával!

A kamaszkor mindent a feje tetejére állít

Be kell látnod és el kell fogadnod, hogy kamasz gyermekedet már csak lépések választják el a felnőttkortól. Minden új és más neki. Olyan érzéseket és érzelmeket tapasztal, amelyekkel ezelőtt még nem találkozott. A függetlenség kapujában állva lehet, hogy azt hiszi, már be is lépett az önállóság világába. Meg kell értened: ha a teljes autonómiától még messze is van, mégsem kezelheted már kisgyermekként.

Nem számít többé, mit mondasz?

Bizonyára nyersen hangzik, de előfordulhat, hogy gyermekedet már nem érdeklik tanácsaid. Most tapasztalja ki önállóságát, így nem is foglalkozik mások szavával. Meg kell tanulnod elfogadni az elutasítást. Ne legyél szomorú, amiért végre hangot ad preferenciáinak és nemtetszéseinek. Kezelhetetlen kamasz gyereked kezeld érett kisfelnőttként, és máris nyitottabb lesz feléd!

Állandóan bulizni akar

A kamaszkor egyik legnagyobb kihívását a szocializációs szokások megváltozása jelenti. Megeshet, hogy gyermeked minden hétvégén szórakozni akar járni, amely nem kívánt ivással és dohányzással járhat együtt. Semmiképp se tiltsd el a társaságtól, csak határozd meg a szabályokat. Legyen takarodó, havi buli-limit és persze elegendő óva intés.

Mindig maradj higgadt!

Már vagy ezerszer kioktattad kezelhetetlen kamasz gyermekedet a feleselésről, de nem értél el semmit sem? Taktikusnak kell lenned. A folytonos szidás helyett cselekedj! Tudasd vele, hogy a szemtelensége következményeket von majd maga után. Nem haragíthatod magadra diktátori viselkedéssel, de azt sem hagyhatod, hogy ő hordja a nadrágot.

A humor az ütőkártyád

Persze mindig reagálhatsz haraggal, de mennyivel jobb, ha jókedvvel kezeled a konfliktusokat? A nevetésnél kevés hatásosabb gyógyszer ismert. Oldd a feszültséget egy kis humorral, ha nagyon elfajulna a helyzet! A lazaság segít közelebb kerülnöd gyermekedhez.

Nem szabad megfeledkezni a dicséretről

A kamaszkor szülte sok-sok konfliktus elvonhatja a figyelmet a dicséretről. A figyelmetlenség a legnagyobb csapda, amelybe belesétálhatsz. Mindig illesd pozitív megjegyzésekkel, ha valamiben jól teljesít. Ez segít majd, hogy ő is lássa, nem csak dorgálni, de értékelni is tudod őt.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>