Segítség, nem bírom elviselni a menyemet!

Gyakran halljuk az anyósoktól: nem bírom elviselni a menyemet!
Gyakran halljuk az anyósoktól: nem bírom elviselni a menyemet!

Rengeteg vicc középpontjában áll problémás anyós, na de mit tehetsz akkor, ha menyeddel (vagy éppen a vejeddel) van probléma? Ha úgy érzed, minden perc, melyet együtt kell töltened vele, aknamezőn való sétálás, ez a cikk neked szól. 

Tiszteld gyermeked döntését!

Ez az első számú szabály. Fiad szereti a lányt, teljesen mindegy, hogy te nem tudod megérteni, mit lát benne. Igen, talán elvakítja a szerelem, és nem veszi észre a hibákat, de a rózsaszín köd előbb-utóbb úgyis felszáll. Soha, semmilyen körülmények között se mondj rosszat menyedre fiad jelenlétében, ugyanis így csak magadra haragítod őt!

Mindig maradj kedves!

Lehet, hogy buta, vagy flegma. Talán vulgárisan viselkedik. Előfordulhat, hogy kocsisként káromkodik, miközben családod vérbeli istenhívő. Lehetséges, hogy egy manipulatív, egocentrikus személyiség, akit egyáltalán nem érdekelnek mások. Fogadd el, hogy nem tehetsz ellene semmit! Mindig, minden körülmények között kedvesnek kell maradnod. Viselkedj vele úgy, ahogy akármelyik másik idegennel tennéd. Soha ne veszítsd el a fejedet, mindig számolj el háromig!

Tartsd szem előtt, hogy talán ő lesz unokáid édesanyja!

Te sem akarhatod, hogy csak ritkán láthasd az unokáidat.  Muszáj jó kapcsolatot ápolnod a menyeddel, hiszen sok beleszólása van a látogatási időbe. Semmi esetre se kritizáld a nevelési módszereit, és ne kiabálj vele, ha az utolsó pillanatban változtat a megbeszélteken. Ő gyermekei első számú felelőse, ő a döntéshozó, ezt el kell fogadnod. Igyekezz a jó kapcsolat ápolására, akármilyen nehéz is. Így megfelelő mértékben lehetsz jelen unokáid életében.

Beszélj a fiaddal!

De csak óvatosan! Ne próbálj hőzöngve józan észt önteni a fejébe, a szerelem rózsaszín köde miatt ez úgysem sikerülhet. Ki ne mondd, hogy “nem bírom elviselni a menyemet!” Viselkedj inkább diplomatikusan, de semmiképp se kritikusan. Ajánlj megoldásokat a problémáidra. Ha például múlt pénteken nálad kellett volna, hogy aludjanak az unokáid, de te hiába vártad őket, másnap reggel telefonálj, és nyugodtan kérd meg őket, hogy találjatok megoldást közösen, hogy hasonló többet ne fordulhasson elő. Előfordulhat, hogy ideges vagy, hiszen ez már nem az első alkalom, amikor a menyed nem tájékoztat, mégis nyugodtnak kell maradnod. Nem haragíthatod magadra a lányt.

Haladj az árral!

A folyamatos zsörtölődés nem kifizetődő. Ha megállás nélkül panaszkodsz a fiadnak, csak elmarod őt magad mellől. Esetleg megpróbálhatod megérteni, mit lát a menyedben, miért szeretett belé. Ha a jó tulajdonságaira fókuszálsz, eltörpülhetnek a rosszak. Vegyél egy mély levegőt, szorítsd össze a fogaidat és fogadd el fiad döntését. Bizonyára megalapozott oka volt a választásra. Lásd be, hogy sajnos nincs sok eszköz a kezedben. Feleslegesen ne stresszeld magad olyasmin, ami ellen nem tehetsz semmit!

(M.F.)

A cikk forrása itt >>