Rossz szokás, amit te is leküzdhetsz! Mumusunk: a halogatás

A halogatás igazi művészetté fejleszthető
A halogatás igazi művészetté fejleszthető

Egy 2015-ös felmérés szerint az emberek több mint 50 százaléka a halogatás híve. Húsz százalékuk egyenesen krónikusan szenved tőle, azaz a halogatás életük több területén is jelen van. Ugyanúgy a munkában, ahogy a szerelmi életükben és az anyagi ügyeikben is. Mitől válik a halogatás életünk szerves részévé? És hogy tudjuk leküzdeni? A továbbiakban ezekre a kérdésekre válaszolunk!

A halogatás oka lehet a rossz időbeosztás, de sokkal inkább jellemző, hogy bizonyos érzelmeket próbálunk meg elkerülni. Például ha egy unalmas feladat áll előttünk, vagy éppen egy nagyobb falat, amitől megijedünk.

A halogatók rövidtávon gondolkodnak, megpróbálják elkerülni a nem kívánt feladatot, ahelyett, hogy gyorsan letudnák. Így a felelősség és a bűntudat továbbra is ott lóg a levegőben. A halogatás nem mentális betegség, ellenben könnyen stresszhez, egészségügyi problémákhoz, valamint teljesítményromláshoz vezethet. Szerencsére mi itt vagyunk, és segítünk, mit tehetsz a krónikus halogatás ellen!

Bocsáss meg a régi önmagadnak!

Csak azért, mert régen a halogatás volt a mindened, ne engedd, hogy berögzüljön! Felejtsd el a régi attitűdöd, a lusta és pesszimista éned a múlté. Helyette koncentrálj arra, mit csinálhatnál jobban, hogy ne kövesd el ugyanazokat a hibákat, mint korábban.

Járj utána, mi okozza!

Félsz, hogy nem sikerül? Vagy a sikertől félsz? Nem bírod egyedül megtenni? A halogatás gyökereinek felkutatásával tisztába jöhetsz a problémával, és ráébreszt, miben van szükséged segítségre.

Használd a két perces szabályt!

A feladat kevesebb időt vesz igénybe, mint két perc? Akkor csináld meg most, azonnal! A kisebb teendők elvégzése tevékenyen tart és legalább a feladatlistádról is kihúzhatsz pár tételt.

Fogalmazd át a feladatot!

A halogatás két legfőbb oka, hogy vagy nem hiszed el, hogy meg tudod csinálni a feladatot, vagy nem látod a lényegét. Éppen ezért, ha átfogalmazod, és arra koncentrálsz, mit nyersz az elvégzésével, máris másképp hangzik minden.

Oszd fel a feladatot!

A halogatás könnyen kialakul, amikor szembesülünk a feladat nagyságával. Látjuk, hogy rengeteg munka és idő szükségeltetik hozzá, amit nem szívesen szánunk rá. Szerencsére erre is létezik megoldás. Oszd fel a teendőt kisebb, könnyen teljesíthető részekre! Így lépésről lépésre sikerülhet befejezni.

Írd be a határidőnaplódba

A halogatás kiküszöbölhető megfelelő ütemezéssel. Ahelyett, hogy mindig eltolnád egy feladat teljesítését, írd be a határidőnaplódba, mikor kell megcsinálnod! Nincs több kifogás, az az időpont csakis a küldetés teljesítésére lett fenntartva!

Jutalmazd meg magad!

Tűzz ki jutalmat magad elé, ami motiválhat a teendő elvégzésére. Például ha végeztél, megnézhetsz egy filmet vagy rávetheted magad a desszertre. A lényeg, hogy a cél utáni vágy nagyobb legyen, mint a halogatás keltette motiválatlanság.

(D.R.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Meddig higiénikus halogatni az ágynemű mosását?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>