Rossz a kedved vagy ezek a depresszió tünetei? Ismerd fel a különbséget!

Depresszió tünetei

Annyi mindenre használjuk már a hétköznapokban a depresszió fogalmát, hogy hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a dolgot. Pedig egy komoly betegségről van szó, ami az élet minden területére kihat és sokszor végződik tragédiával. Érdemes tehát tisztában lenned a depresszió tüneteivel, hogy akár magadon, akár szeretteiden felismerd a problémát és idejében segítséget tudj szerezni!

Mi is igazán a depresszió?

Az alapvető tévhit, miszerint a depresszió egyenlő a rosszkedvvel, feltehetően abból ered, hogy a mindennapi beszédben szinte szinonimaként használják a kettőt. Pedig a major depresszió egy krónikus betegség, ami a központi idegrendszer működésének megváltozásával jár. A neurotranszmitterek termelődési vagy felszívódási zavara áll ugyanis a negatív hangulati tünetek mögött.

Éppen ezért óriási tévhit az is, hogy a depresszió egyik napról a másikra elmúlik (“csak rossz napom van”) vagy hogy vigasztalással elűzhető.

Mik a depresszió tünetei?

Nem hiába azonosítják elsősorban a szomorúsággal, motiválatlansággal, a depresszió tünetei között valóban jellemzőek a hangulati tünetek, mint:

  • látszólagos ok nélküli rosszkedv
  • motiválatlanság, levertség érzete
  • értéktelenség érzete
  • kilátástalanság, reménytelenség
  • az örömképesség elvesztése
  • az érdeklődés elvesztése olyan dolgok iránt is, amiket korábban szerettél, élveztél

Ezek mellett pedig fizikai tüneteket is tapasztalhatsz, tipikusan étvágy- vagy emésztési zavart, alvási problémákat. A depresszió továbbá kognitív tüneteket is okozhat, mint a koncentrációs képesség csökkenése, a teljesítmény drasztikus romlása.

Mit tegyél és mi az, ami nem fog segíteni, hiába mondják?

A legfontosabb, hogy a depresszió tünetei nem múlnak el csak úgy maguktól, nem tudod “kialudni a rossz kedved”. Nem szabad viszont lekicsinyelned sem a problémát, kezelés nélkül a depresszió rosszabbra fordulhat. A statisztikák szerint az öngyilkosságot elkövető emberek 2/3-a szenvedett depresszióban, mielőtt véget vetett az életének. Ez természetesen nem jelenti, hogy minden depressziós ember öngyilkos lenne, de jól mutatja, hogy milyen komoly betegségről van szó.

Mit tegyél? Kérj segítséget! Ha magadon észleled a tüneteket, miharamabb fordulj szakértőhöz, ha pedig szeretted miatt aggódsz, próbáld arra terelgetni, hogy felkeressen valakit!

Ne szégyenkezz! Sajnos itthon még él a tévhit a fejekben, hogy pszichológushoz csak azok járnak, akiknek komoly mentális gondjai vannak, pedig ez messze nem igaz. Sőt, az igazság éppen az, hogy szinte mindenkire ráférne egy pszichológus. A depresszió pedig nem azt jelenti, hogy gyenge vagy túl érzékeny lennél – ez egy betegség, amit élete során minden 15. ember megtapasztal. Ne szégyelld tehát, hogy segítséget kérsz, hiszen ez a legjobb esélyed, hogy újra önmagad lehess.

8 tanács, amivel segíthetsz depressziós partnereden

Forrás: Mindset, Healthline

Kép forrása:Woman photo created by rawpixel.com – www.freepik.com