Rio de Janeiro – tippek és látnivalók a szamba fővárosában

Rio de Janeiro lenyűgöző látképe
Rio de Janeiro lenyűgöző látképe

Ha Brazília, akkor Rio de Janeiro. A legnagyobb dél-amerikai ország persze sokkal több látnivalót kínál, mint a szamba városa, valamiért mégis mindenkinek Rio de Janeiro ugrik be először. Mindenki Rióba akar eljutni, és caipirinhát szürcsölni a Copacabanán.

Amennyiben lehetőségünk van meglátogatni a brazil exfővárost, érdemes jó előre felkészülnünk az útra. Rio de Janeiro ugyanis épp annyi veszélyt rejteget, mint szépséget. Útmutatónkból megtudhatod, mire érdemes odafigyelni, milyen látnivalókat nem szabad kihagyni, és hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy rioi városlátogatásból.

Látnivalók

Cristo Redentor

A Christo Redentor, azaz a Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiro első számú szimbóluma. A hatalmas Jézus szobor a város fölött tárja ki ölelő karjait és fogadja az odautazókat. A szoborhoz feljutni a Corcovado-hegy lábától tudunk, transzfer buszok segítségével.

Pão de Açúcar

A Pão de Açúcar, azaz a Cukorsüveg-hegy megközelítése már jóval egyszerűbb történet. A hegy lábától felvonó repít fel minket egészen a hegy tetejéig, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra.

Lapa

Amennyiben meg akarjuk tapasztalni, milyen, amikor a brazilok szabadon zenélnek és szambát táncolnak, van egy biztos tippünk. Rio de Janeiro központjában található a Lapa városnegyed, ami számtalan táncklubot és szórakozóhelyet rejt. Ugyanakkor akár az utcákon is andaloghatunk egy caipirinhával a kézben, hiszen bármikor belefuthatunk egy spontán utcai banzájba is.

Santa Teresa

A Santa Teresa városrész Rio de Janeiro bohém negyede. Egy kis villamos visz körbe minket a hegyre épült kerületen. A villamosról megcsodálhatjuk a kedves, kis házakat és vendéglőket, a minden falat beborító utcai művészek munkáit, valamint a városra és a szomszéd favellára nyíló, nem mindennapi kilátást is.

Strandok

Rio de Janeiro méltán híres gyönyörű strandjairól. A Copacabana, az Ipanema és a Leblon mind puha homokkal és hűsítő vízzel várja a pihenni vágyókat. Az árusoknak hála, sosem kell félnünk, hogy szomjasak maradnánk. Ugyanakkor a strandon szokásos falatokat is kipróbálhatjuk, úgymint a helyi grillezett sajtot és kukoricát, vagy a sűrített tejjel nyakon öntött, édes pattogatott kukoricát.

Kötelező program a Copacabana és Ipanema találkozásánál meghúzódó Arpoador meglátogatása naplementekor.

A helyiek ugyanis összegyűlnek, hogy együtt gyönyörködhessenek a naplementében, és tapssal búcsúztatják a napot.

Közlekedés

Rio de Janeiro metró hálózata megbízható és biztonságos. Amennyiben viszont buszozni szeretnénk, készüljünk fel, hogy akár fél órát is várhatunk a beígért járatra. A jegyek átszámítva négyszáz forint körül mozognak, így ha többen vagyunk, ne legyünk restek az Uber alkalmazást is megnyitni. Gyakran ugyanis anyagilag is jobban megéri autót hívni, mint a forróságban várakozni.

Étkezés

Rengeteg éttermet találhatunk, azonban mindenképpen érdemes kipróbálni a helyi street foodot is. A tápióka például nem csak finom és olcsó, de kellően tápláló is egy étkezés kiváltására. Desszertnek ehetünk hozzá egy karamellkrémmel töltött churrost vagy egy adag açaít granolával.

Biztonság

Hiába érezzük magunkat a paradicsomban, Rio de Janeiro sajnos megannyi veszélyt rejt. Sose járjunk fényképezőgéppel vagy telefonnal a kezünkben a nyílt utcán! Éjszaka pedig ne nagyon mászkáljunk, ha mégis, a táskát hagyjuk otthon! Csak a legszükségesebb holmikat vigyük magunkkal, és azokat is rejtsük kevésbé feltűnő helyekre!

Bármennyire is vonzónak tűnhet, Rio de Janeiro nem az a város, ahol ajánlott csak úgy elveszni.

Bármerre is barangolunk, mindig legyünk észnél, figyeljük, hogy vannak-e az utcán emberek, és ne forduljunk be gyanús utcasarkokon!

Ha betartjuk ezeket a kis intelmeket, és igyekszünk a lehető legkevésbé turistának tűnni, a baj is nagyobb eséllyel kerül el minket.

Dávid Rebeka

Brazil gyümölcsök, amelyekről még nem is hallottál

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>