Pszichológiai önfejlesztő könyvek, amikkel megtanulhatsz boldognak lenni

Önfejlesztő könyvek pszichológusoktól

Milliószámra találsz a könyvesboltokban önfejlesztő könyveket, ha azonban szkeptikus vagy, érdemes olyat választanod, ami tudományos oldalról közelíti meg a témát. Számos elismert pszichológus praktizál ma is, akik önfejlesztő könyvek kiadásával is segítik a teljesebb, boldogabb életre vágyó közönséget. Ajánlónkban az ő műveik között válogatunk.

Sokan gondolják, hogy a boldogság külső tényezőkön múlik, pedig a nagy igazság, hogy nagyrészt fejben dől el. Ráadásul tanulható is, tudatos odafigyeléssel sokat tehetsz érte, hogy a világot egy szebb, boldogabb helynek lásd. A pozitív pszichológia ebben van segítségedre, ezzel foglalkoznak az erre épülő önfejlesztő könyvek is.

Önfejlesztő könyvek pszichológusok tollából

Sonja Lyubomirsky – Hogyan legyünk boldogok?

A szerző a pozitív pszichológia egyik ismert képviselője, és éppen ez az, amiben könyve kiemelkedik az önfejlesztő könyvek közül, hiszen a benne megtalálható minden állítást tudományos kutatások támasztanak alá. Számos ilyen kutatást be is mutat, mindezt pedig olyan közérthető stílusban teszi, hogy nem kell pszichológusnak lenned ahhoz, hogy megértsd. Az elméleti alapok mellett 12 gyakorlatban is alkalmazható és elsajátítható módszert is mutat arra, hogy átvehesd a kontrollt saját boldogságod felett.

Edith Eva Eger: Az ajándék – 12 életmentő lecke

Eger Edith Magyarországon született amerikai pszichológusnő, holokauszt túlélő. Elmondása szerint csak úgy tudta túlélni a haláltábort, hogy a fejében felépített világba vonult vissza. Mindig hitt a túlélésben, később is ez a hite vezette életében. Az Egyesült Államokban PTSD-ben szenvedő betegeknek segít, 93 évesen is aktívan praktizál. Az Ajándék – 12 életmentő lecke saját borzalmas emlékeiből és páciensei történeteiből építkezve szolgál gyakorlati útmutatóként egy szabadabb és teljesebb élethez.

Csikszentmihályi Mihály – Flow

Tudtad, hogy a pozitív pszichológia irányvonala magyar származású pszichológushoz köthető? Csikszentmihályi Mihály nyomán mára szakemberek tucatjai foglalkoznak a boldogság keresésével, az egyének útjának segítésével. Világszerte ismert könyvében az általa meghatározott Flow élményről beszél. Egy olyan tudományosan alátámasztott látásmódot tár eléd, amit Te is elsajátíthatsz és beépíthetsz életedbe.

Martin Seligman – Élj boldogan!

Csikszentmihályi mellett Seligmant tartják a pozitív pszichológia atyjának. Könyvében újraértelmezi a pszichológia fogalmát, melynek új céljaként nem csak a lelki problémák enyhítését tűzi ki, hanem egyesesen a boldog élethez vezető út megtalálását. Nem csak kifejti elméletét, de hatásos, tanulható praktikákat is mutat hozzá, amikkel Te is fordíthatsz az életfelfogásodon.

Ha eddig nem hittél az önfejlesztő könyvek erejében, talán itt az ideje, hogy felülbíráld álláspontod és megismerkedj a pozitív pszichológiát képviselő szerzőkkel.

Pozitív gondolatok, amikkel csökkentheted az otthonlét miatti stresszt

Kiemelt kép forrása:People photo created by Racool_studio – www.freepik.com