Párkapcsolati válság megoldása – Tippek a pszichológustól

Párkapcsolati válság megoldása a pszichológus tanácsai által

Köztudott, hogy egy párkapcsolat csak úgy lehet tartósan boldog, ha mindkét fél megdolgozik érte. A rengeteg belefektetett energia, a megkötött kompromisszumok azonban bőven megérik az áldozatot. Mégis túl sok házasság végződik válással, pedig meglehet, hogy ezek jelentős része menthető lenne, ha felek tudnák, hogyan tehetnek érte. Cikkünkben ezért bemutatunk néhány stratégiát a párkapcsolati válság megoldása terén.

Nem az jelenti a győzelmet, ha igazad van

Az első szabály, hogy nem kell mindig harcolnod az igazadért. Hiszen mit érsz vele? Az egódnak talán jót tesz, de a párod könnyen megbánthatod és a kapcsolatnak sem válik előnyére. Sokkal fontosabb, hogy olyan megoldást találjatok, ami előre visz titeket, ami mindkettőtöknek jó. Ha ebbe belenyugszol, és feladod, hogy a saját igazságod üldözd, máris rengeteg konfliktust meg tudtok oldani.

Nem elég kibékülni, fel is kell oldani a konfliktusforrást

Edith Eger amerikai pszichológus számos párkapcsolati válság megoldásában segített már. Az egyik tipikusan jelenlévő problémát úgy fogalmazza meg, hogy létezik egyfajta párkapcsolati tánc, egy minta, amit rengeteg pár követ a veszekedései során. Ez alapján a rengeteg felgyűlt frusztrációt veszekedés követi, majd miután belefáradtatok a küzdelembe, idővel úgyis kibékültök.

A gond azonban az, hogy ameddig a visszatérő párkapcsolati problémák forrását nem sikerült megoldanotok, az újbóli veszekedés borítékolható. a kibékülés tehát önmagában nem old meg semmit, ha nem találtatok igazi megoldást.

Ne vetítsd ki a problémáid a párodra!

“Az őszinteség azzal kezdődik, hogy megtanulsz magadnak igazad mondani”

-írja Edith Eger az Ajándék című könyvében, és óriási igazságot mond ezzel. Mindaddig, amíg magadnak nem ismered be, hogy gond van, nem várhatod el, hogy a kapcsolatod javuljon. Ha boldogtalan vagy egy kapcsolatban, de képtelen vagy beismerni, és inkább csak újabb és újabb kifogásokat keresel, azzal magadnak is hazudsz.

Az első lépés tehát az, hogy magad helyretedd. Keresd meg azokat a pontokat, amiken még dolgoznod kell, és figyeld meg, hogy ahogy Te jobban leszel, úgy a kapcsolatotok is jobbra fordul.

A fent említett Ajándék című könyv nem csak a párkapcsolati válság megoldásáról szól, abban is segítségedre lehet, hogy a felfogásod, az énképed javítsd. Valós szituációkon keresztül 12 pozitív pszichológiai gyakorlatot mutat be, amikből rengeteg tanulhatsz magadról is.

 

5 jel, hogy fontolóra kellene vennetek a házassági tanácsadást

Kiemelt kép forrása:
Woman photo created by lookstudio – www.freepik.com