Párásítás házilag: módszerek a száraz levegő megszüntetésére

A párásítás házilag igazán egyszerű
A párásítás házilag igazán egyszerű

A téli, száraz levegő nyomot hagy testünkön. Érezzük minden egyes lélegzetvételnél és minden apró érintésnél. A párásítás házilag létszükséglet, ha nem akarunk tovább szenvedni a kiszáradt légutaktól és repedező kezektől. Szabadulj meg a száraz levegőtől műszerek és vegyszerek nélkül! Íme, néhány tipp, amelyekkel a párásítás házilag gyorsan és természetesen kivitelezhető!

Tekerd le a fűtést!

A párásítás házilag ott kezdődik, hogy megelőzzük a száraz levegő kialakulását. A modern fűtőtestek forró, száraz levegővel ontják tele a lakást, ami azonban könnyen betegségek okozója is lehet. Ha lecsavarod a fűtést és felveszel még egy pulóvert, környezetbarát és pénztárcakímélő módszerrel tehetsz a friss levegő megtartásáért.

Edényeket a radiátorra!

Helyezz vízzel teli edényeket a radiátor tetejére! A fűtés hatására a víz elpárolog, így a párásítás házilag garantált. Csak ne felejtsd el néhány naponta újratölteni az edényeket!

Teregess a radiátorra!

A frissen mosott ruha radiátoron való szárítása szintén szuper ötlet, ha párásítás házilag a cél. Az előző elv ugyanis ebben az esetben is működik, így a ruhákból távozó nedvesség a levegőben talál nyugalomra. Amennyiben nem tervezel mosni a közeljövőben, akkor is van megoldás. Csak helyezz a fűtőtest fölé egy nedves törölközőt és ugyanazt a hatást éred el.

Főzz a tűzhelyen!

A párásítás házilag főzési szokásaink szemmel tartásával is lehetséges. A sütő ugyanis tovább szárítja a levegőt, ellenben a tűzhely párásítja. Így ahelyett, hogy mindent a sütőbe pakolnál, vedd inkább elő a serpenyőt és főzz nyílt lángon!

Forralj vizet!

Gyors, könnyű és igencsak hatásos módszer. Ha már úgyis a tűzhelynél tartottunk, tegyél fel egy lábosban vizet és már meg is van a párásítás házilag. Fedd le a lábost, amíg fel nem forr a víz, majd távolítsd el, ha már elérte a forráspontot. Helyezd az edényt egy biztonságos helyre, hogy elkerüld az égési sérüléseket. Bónuszként tehetsz néhány csepp teafalevél vagy eukaliptusz olaj cseppet a vízbe. Ezeknek ugyanis nyugtató hatásuk van, és elpusztítják a levegőben található baktériumokat is. Így csökkentheted a megfázás kialakulásának kockázatát.

Hagyd nyitva a fürdőszoba ajtaját!

Zuhanyzás közben nagy mennyiségű párás levegő keletkezik, amit kár lenne elvesztegetni. Így ha nyitott ajtónál fürdesz, az egész lakást bejárhatja az értékes pára. Ha inkább nem tennéd magad közszemlére zuhanyzás közben, legalább dolgod végeztével hagyd nyitva az ajtót! Már ez a néhány apró trükk is sokat segít, hogy a párásítás házilag kivitelezhetőbb legyen, mint gondolnád!

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Téli bőrápolás: egyvalamit biztosan rosszul csinálsz!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>