Pán Péter-szindróma – Ezért nem repül ki otthonról a gyerek?

Pán Péter-szindróma miatt nem repül ki a gyerek otthonról?

Egyre több felnőtt gyerek él otthon szüleivel akár 28-30 éves koráig vagy akár tovább is. A döntés hátterében sok különböző ok állhat. Sokan egyszerűen nem tudnak megengedni maguknak egy albérletet a magas bérleti díjak miatt, mások inkább félreteszik pénzüket, hogy saját lakást vehessenek majd maguknak. Vannak viszont azok, akiknek eszük ágába sincs felnőni. Ez a Pán Péter-szindróma, ami bár hivatalosan nem elismert pszichológiai kórkép, nagyon is létező dolog.

Lehet, hogy a Te gyermeked is Pán Péter?

Ha gyermeked abban a korban van, hogy már bőven elkezdhetné saját életét, vagy akár saját családot is alapíthatna, mégis megtagad mindenféle felelősségvállalást, lehet, hogy ez áll a hátterében. A Pán Péter-szindrómában “szenvedő” fiatalok valóban úgy viselkednek, mint a kamaszok: csak a mának élnek, nem fektetnek energiát karrierjük építésében, nem tartanak fenn hosszú távú kapcsolatokat. Helyette rengeteget buliznak, folyton programoznak vagy éppen a számítógép előtt ülnek. Lényegében tehát nem tervezik jövőjüket, sőt, nincs is reális jövőkép a fejükben, amiért dolgoznának.

A felelősség hárításának az is lényeges eleme náluk, hogy hajlamosak másokat hibáztatni sikertelenségükért, valamint impulzívak, könnyen megsértődnek vagy dühbe gurulnak a kritika hallatán.

Szülőként ez kezdetben még akár kényelmes is lehet, hiszen a gyerekek kirepülése érzelmileg nehéz (ez az üres fészek szindróma). Később azonban egyre inkább aggódni kezdesz gyermekedért.

Mi áll a Pán Péter-szindróma hátterében?

Szinte minden esetben valamilyen érzelmi összezavarodottság okozza a Pán Péter-szindróma kialakulását. Ez lehet az elköteleződéstől való félelem (ami egyébként is sok férfinak okoz gondot), szorongás vagy súlyos önbizalomhiány is. Sok esetben a túlzottan féltő szülők gyerekeit érinti, ilyenkor a szülői minta üt vissza.

Mit tudsz tenni?

Ha felnőtté váló gyermeked a húszas évei elején sokat bulizik, lustaság és elkényelmesedés jellemzi, még nem kell rögtön aggódnod. Sok fiatal esetében ez csak ez fázis, amikor keresik önmagukat. A probléma akkor áll fenn, ha 25-28 éves koruk felett is hasonlóan élik életüket, hiszen ekkor már komolyan kihathat a jövőjükre is.

Kezelni egyedül tudatossággal lehet. Fontos, hogy ne egyszerre kényszerítsd rá a felnőtté válást, hanem szépen apránként, kis lépésekkel haladjatok. Ha úgy érzed, gyermekednek segítségre van szüksége ebben, beszélj vele a pszichológiai konzultációk lehetőségéről.

Mit ne tegyél?

Sok Pán Péter mellett van egy Wendy is. Egy túlzottan védelmező női karakter, aki leveszi a felnőtté válás terhét Péterről, átvállalja a döntéseket vagy akár a cselekedeteket is. Wendy nem mindig az édesanya, sokszor egy erős személyiségű barátnő.

Miután Wendy bátorítja Pétert, hogy fenntartsa ezt az életmódját, ahhoz, hogy leküzdhesse, Wendynek is változtatnia kell. El kell engednie a gyeplőt és tudatosan hagynia, sőt, ösztönöznie Pétert, hogy maga hozza meg döntéseit és élje életét.

 

Forrás: Regain