Ötven év után „lejár a garancia”? – Olvasói levél

Az egészség 50 felett több törődést igényel
Az egészség 50 felett több törődést igényel

Legfontosabb az egészség! Sokszor halljuk ezt a kijelentést, és gondolom, ezzel mindenki egyetért. A kérdés csak az, hogy egészségünket ebben a túlmérgezett világban hogyan őrizzük meg. A levegő, a víz és a talaj szennyezettségéről elmondhatjuk, hogy a környezetünk komoly veszélyeket tartogat. Kijelenthetjük, hogy ki sem kerülhetjük ezeket – írja levelében, olvasónk, Ildikó. Az egészség 50 felett már odafigyelést kíván.

Persze amíg fiatal az ember, kevésbé vesz erről tudomást, nem is foglalkozik igazán vele. Az egész „odafigyelés” talán az egészséges táplálékfogyasztásban ki is merül, bár ez sem olyan biztos. Az étrendre valamelyest figyelnek az emberek fiatalabb korukban is.

Ahogy múlnak az évek, előjönnek a bajok is.

Itt fáj, ott görcsöl, bedagad, a komolyabb esetekről nem is beszélve. Fronthatás (ez is nevetségesnek tűnik ötven alatt), pedig akár ciki, akár nem, sajnos az időjárási viszonyok változásait is megérezzük egy bizonyos kor után. Nem nagy öröm, nem is kellemes állapot, de ezek a tünetek sajnos egyre gyakoribbá válnak ötven év után. Egy ismerősöm szerint: „Örülj, hogy fáj valamid, legalább érzed, hogy élsz.” Hát, ha ez öröm, akkor jó vicc.

Tudomány vagy természet?

Ha már arról van szó, hogyan maradjunk vagy váljunk ismét egészségessé, milyen módokat vegyünk igénybe, több lehetőséget is figyelembe vehetünk. Vannak, akik a klasszikus orvostudományra esküsznek, és vannak, ma már egyre többen, akik az alternatív gyógyászat hívei.

A nyugati orvostudomány (más néven ortodox, hagyományos, vagy konvencionális orvostudomány) több mint 200 évvel ezelőtt jelent meg. Edward Jenner angol orvos, a fekete himlő elleni védőoltásának felfedezésétől (1798) számítjuk, s a XX. század második felében alakult át a mai formájává. A nyugati orvostudomány jellemzője a tudományos módszerek alkalmazása, melynek a legfontosabb sajátsága a kísérletes bizonyítás.

A kritikusok a modern orvostudomány hiányosságait szemlélve elsősorban kudarcaira helyezik a hangsúlyt, mondván, hogy nem hatékony, nem holisztikus szemléletű, az embert nem mint egész szervezetet kezeli, és személytelen.

Az alternatív gyógyászat sokkal régebbi eredetű, mint a hagyományos orvostudomány. Főbb jellemzői az állítások bizonyításának hiánya, a természetességre és a több ezer éves múltra való hivatkozás. Az alternatív gyógyászat elsősorban a keleti (kínai és indiai) „gyógymódokat” jelenti, de vannak európai gyökerűek is (pl. a homeopátia).

Az alternatív gyógyászatnak sokféle módja létezik.

A kínai gyógynövény terápia hozzávetőlegesen 4000 éves, az európai változata valószínűleg Egyiptomból terjedt el, s minimum 3500 éve létezik. És ott van sok egyéb lehetséges gyógymód:  a masszázs, az akupunktúra, a megavitamin kúra, a kiropraktika (csontkovácsolás), a homeopátia, az aromaterápia, az írisz diagnosztika, az ajurvédikus (indiai) gyógyászat, a tradicionális kínai gyógyászat, a népi orvoslás, a hit-gyógyászat, az őssejt terápia (nem a tudományos megközelítés!), az akupunktúra, az akupresszúra, a jóga, a biofeedback, a masszázsok, a hipnózis, a meditáció, a diéta-alapú kezelések, a zene-terápia, a bioenergia terápia és a lökéshullám terápia.

Te melyiket választanád?

A lehetőségek tárháza! Hogyan igazodjunk el ebben? A gyógyszeripar vagy gyógyszermaffia tesz arról, hogy inkább a vegyipar által előállított, mellékhatásoktól hemzsegő gyógyszerekhez nyúljunk. Igaz, azokhoz sem ért az ember, de ez a modernizáció és a reklám hatása. Ha elolvassuk az orvosságos dobozba alig beleférő, pergamenhosszú utasítást, a hatással és mellékhatásokkal együtt, hát rájöhetünk, hogy tulajdonképpen „mérgekkel” gyógyítanak. Egyik személyes tapasztalatom is ehhez kapcsolódik.

Amikor az orvosnak megemlítettem, hogy milyen mellékhatásai vannak az orvosságnak, amit felírt, a válasz csak annyi volt: „Ne olvassa el!”

Te is szeretnél egy szelídebb megoldást a gyógyuláshoz, egészséged megtartásához, mielőtt a gyógyszerhez nyúlsz? Mindkét lehetőség itt van, a hagyományos és a természetes is, azzal a különbséggel, hogy a természetesnél mellékhatások jóformán nem is léteznek.

Test, lélek és szellem

A természetgyógyászat több ezer éves hagyományokra és a legmodernebb kutatások eredményeire támaszkodó tudomány, amely a betegségek leküzdését az emberi szervezet öngyógyító képességével, saját védekező rendszerünk irányításával, szabályozásával igyekszik elérni.

Fő mottója, vagy pontosabban az ilyen gyógymód alapja, hogy a betegséget „a test-lélek-szellem” egységében vizsgálja.

Minden betegség valamilyen szinten összhangban van lelki világunk állapotával. Amikor a rossz lelki állapot hosszabb ideig áll fenn, a beteg állapota romlik, újabb és újabb betegségek ütik fel fejüket. A személyiségünk mélyén, belső világunkban rejlő problémák megbetegítenek, a betegségek nagy részét ezek okozzák. Erről talán hallottunk és olvastunk, de nem áll közel hozzánk, hogy foglalkozzunk vele, esetleg mélyebben elgondolkodnánk róla. Pedig ha odafigyelnénk a „jelekre”, talán előbb tudnánk lépni gyógyulásunk irányába.

Ahol nem keresik a kiváltó lelki okot, ott nincs valódi gyógyulás!

Azt is mondhatjuk ez alapján, hogy az orvostudomány félmunkát végez, figyelmen kívül hagyja a lélek és a szellem jelentőségét. Számtalan példa van arra, hogy az orvos rá sem néz a betegre, csak belebújik a számítógépének adataiba, és már írja is az orvosságot.

Mi a fontos?

Laikusként is elgondolkodhatunk azon, vajon a rengeteg mellékhatást magukban hordozó orvosságokat szedjük be, vagy előbb kicsit megvizsgáljuk önmagunkat, és próbálunk a természet erejében bízni. Ez nem könnyű, talán segítség nélkül lehetetlen is, hisz nem ebben élünk, nem ebben nevelkedtünk fel, a modern orvostudomány, a gyógyszer-kereskedelem profitja nem ezt diktálja.

Hogy ezt elfogadhassuk, valószínűleg szakértőre, külső támogatásra van szükségünk. Olyan személyre, aki jártas ezekben a dolgokban, és feltérképezi lelki hátterét a fizikai bajainknak. Ehhez, ahogy mondják „fel kell nőni”, hisz nem mindenki befogadó ezekre a dolgokra. Segítségül szolgálnak ilyen esetekben a növények, ásványok, illatok ismerete, de a fények és színek sem elhanyagolhatók.

Manapság a „terapeuták” között egyre több az orvos, ami hasznos és jó. A betegnek nagyobb esélye van a gyógyulásra.

“Ha te nem lehettél boldog, akkor én se leszek az!”

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>